İran Nükleer Programı

İran ile nükleer müzakereler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer müzakerelerde ‘kesinlikle anlaşmaya varılacağını’ söyledi, “Taraflar görüşmelerin daha fazla uzamasını istemiyor” dedi.

Ashton ve Zarif bugün Viyana'da bir araya gelecek. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

iran resmi televizyonunda konuşan ruhani, 5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde genel konularda ortak bir görüşe varıldığını, ayrıntılar üzerinde görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 

müzakerelerde anlaşmaya varılmasının herkesin yararına olacağını belirten ruhani, "12 yıldan bu yana süren tartışmalar altı ay önce nükleer enerji alanında yaptığımız çalışmaların resmen tanınmasıyla önemli bir aşamaya ulaştı. artık hiç kimsenin uranyum zenginleştirme hakkımızı sorgulaması söz konusu değil" diye konuştu.

müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması için yaklaşık son 40 güne girildiğine işaret eden ruhani, "taraflar görüşmelerin daha fazla uzamasını istemiyor. herkes nihai anlaşmaya varılması taraftarı" ifadelerini kullandı. 

nükleer enerji müzakereleri çerçevesinde avusturya'nın başkenti viyana'da bugün avrupa birliği dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton ile iran dışişleri bakanı cevad zarif bir araya gelecek. ashton ve zarif, 15 ekim çarşamba günü abd dışişleri bakanı john kerry ile üçlü görüşme yapacak.

iran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan geçici anlaşmaya göre, 24 kasım 2014'e kadar nihai anlaşma sağlanması öngörülüyor

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;