İran Nükleer Programı

İran ile nükleer müzakereler yeniden başlıyor

İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer müzakerelerin 22 Ekim'de devam edeceğini açıkladı. İran'a göre müzakerelerde temel konularda henüz anlaşma sağlanamadı ve taraflar 24 Kasım için belirlenen sürenin yeniden uzatılmasına taraftar değil.

İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 grubu arasındaki nükleer müzakereler devam ediyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

iran dışişleri bakanı yardımcısı seyyid abbas arakçi, iran ve bm güvenlik konseyi daimi üyeleri ve almanya'nın oluşturduğu p5+1 grubunun nükleer müzakereleri için önümüzdeki çarşamba ve perşembe günleri viyana'da bir araya geleceğini açıkladı.

tahran üniversitesi'nde gazetecilere konuşan iran dışişleri bakan yardımcısı seyyid abbas arakçi, "önümüzdeki iki hafta içinde büyük olasılıkla muhammed cevad zarif, john kerry ve catherine ashton'ın katılacağı iran, abd ve avrupa birliği (ab) dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilciliğiyle bir araya geleceğiz" dedi.

'temel konularda anlaşma sağlanamadı'

arakçi, "müzakerelerin büyük bir kısmını önemli ölçüde kat ettik, anlaşmaya varıp varmayacağımız ise henüz belirlenmedi "diye konuştu.

hala birçok konularda sorunların olduğunu belirten arakçi, "bazı ayrıntılarda ilerleme kaydedilmiş ancak temel konularda anlaşma sağlanamamıştır" ifadelerini kullandı.

'taraflar sürenin uzatmasına istekli değil'

arakçi, "ihtilafların giderilememesi nedeniyle 24 kasım'a kadar uzatılan müzakerelerin yeniden uzatılmasının söz konusu olmadığını, tarafların da uzatma eğiliminde olmadıklarını, belirlenen tarihe kadar anlaşmaya varılacağına kararlı olduklarını" söyledi.

müzakerelerde şu ana kadar çok önemli ilerleme katedildiğine değinen bakan yardımcısı arakçi, 24 kasım 2014 tarihine kadar anlaşmaya varacaklarını umduğunu ve bu sürenin hızla geçebileceğini yada muhtemelen ek zaman gerektirebileceğinin altını çizdi.

geçtiğimiz hafta, avusturya'nın başkenti viyana'da iran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve iran ile bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ve almanya'dan oluşan p5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde gerçekleşmişti.

iran ile 5+1 ülkeleri arasında isviçre'nin cenevre kentinde 24 kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 kasım'a kadar uzatılmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;