İsrail - Filistin sorunu

‘İran ile yeni bir sayfa açıldı’

Hamas’ın Lübnan temsilcisi Ali Baraka, grubun İran’a düzenlediği son ziyaretle Tahran ile ilişkilerde artık yeni bir sayfa açıldığını ve kendilerini bu duruma bazı Arap ülkelerinin tavrının zorladığını söyledi.

Heniye, Hamas'a ait Aksa televizyonuna konuştu. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

anadolu ajansı’na konuşan ali baraka, tahran’ın filistin direniş hareketine desteği sürdürme sözü verdiğini belirtti.

baraka, hamas heyetinin son tahran ziyaretiyle birlikte ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

hamas’ın tüm müslüman ülkelerinin desteğini memnuniyetle karşılayacağını belirten baraka, “ancak maalesef, çok sayıda arap ülkesinden halkımızın korunması için talep ettiğimiz desteği göremedik” ifadelerini kullandı.

baraka bu durumun kendilerini iran gibi diğer müslüman ülkelerde yardım arayışına ittiğini kaydetti.

baraka buna rağmen türkiye ve iran’ın yanı sıra arap ülkeleriyle de filistin direnişinin geleceği açısından iyi ilişkileri sürdürme çabası içinde olacaklarını belirtti.

yaklaşık iki hafta önce tahran’a bir ziyaret gerçekleştiren hamas heyeti iranlı üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmıştı.

gazze'de hamas'a yakın haber ajansı er-ray, suudi arabistan yönetiminin, hamas heyetinin iran'da temaslarda bulunmasından rahatsızlık duyduğunu iddia etmişti.

hamas çıkış arıyor

heyetin tahran ziyareti, "iran ile suriye krizi nedeniyle bozulan ilişkileri düzeltmek için atılan yeni bir adım" olarak görülüyor.

hamas siyasi büro başkanı halid meşal, 2011'de suriye'deki rejim karşıtı gösterilerin başlamasından sonra ofisini katar'a taşımış ve hamas suriyeli muhaliflere desteğini açıklamıştı.

iran ise esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

tahran yönetimi, gazze'de hamas'tan sonraki en büyük ikinci oluşum olan islami cihad'a daha yoğun destek veriyor.

gazze’de israil’in yanı sıra mısır’daki darbe rejimi, suudi arabistan başta olmak üzere bazı körfez ülkelerinin baskısı altında olan hamas iran üzerinden bölgede bir çıkış ve rahatlama yolu arıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;