IŞİD

İran: Kobani'ye yardım müdahaleye sebep olmamalı

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdullahiyan, Kobani’ye yardım sağlanmasının Suriye’nin içişlerine müdahaleye yol açmaması gerektiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Irak, İran
İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Esed'e destek vermeye devam edeceklerini söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

ülkenin resmi haber ajansı irna’ya konuşan emir abdullahiyan, suriye’nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin kendileri için öncelikli öneme sahip olduğunu belirtti ve “kobani’ye yardım, yabancıların suriye’nin içişlerine karışmasına sebep olmamalı” dedi.

abdullahiyan, iran’ın, yabancıların kobani’ye girişinin suriye’nin parçalanmasına yol açacağı yönünde güçlü uyarılarda bulunduğunu söyledi.

abd’yi bölgede uluslararası hukuka meydan okuyarak, aceleci önlemler almakla suçlayan abdullahiyan, bu politikanın bölgede terörizmin yayılmasına sebep olduğunu öne sürdü.

esed rejimi türkiye'yi eleştirdi

iran’ın en büyük desteği verdiği esed rejimi, türkiye’nin 'yabancı savaşçıların' topraklarından kobani’ye geçişine izin vermesinin suriye’nin egemenliğinin 'bariz şekilde ihlâli' olduğunu açıkladı.

suriye dışişleri bakanlığı, 'yabancı savaşçıların' geçişi için türkiye’nin topraklarının kullanılmasına izin vermesinin ülkenin egemenliğinin açık bir şekilde ihlâli olduğunu belirtti.

esed rejimi türkiye'nin tavrını 'utanç verici bir davranış' sözleriyle niteledi.

peşmerge birlikleri ve ağır silahları taşıyan araç konvoyu 28 ekim günü gece saatlerinde habur sınır kapısından türkiye’ye girdi. diğer peşmerge ekibi ise uçakla şanlıurfa’ya indi.

her iki grup da türkiye’nin suriye sınırındaki, şanlıurfa’nın suruç ilçesinde buluştu.

türkiye üzerinden şanlıurfa'nın suruç ilçesine gelen ve burada kobani'ye girmek için bekleyen peşmerge birliklerinden 10 kişilik bir ekip ön saha çalışması için kobani'ye girdi.

özgür suriye ordusu komutanlarından abdulcebbar akidi de, 29 ekim çarşamba günü özgür suriye ordusu'ndan (öso) 200 kişinin türkiye üzerinden kobani'ye girdiğini açıkladı.

kaynak: al jazeera ve irna

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;