İran Nükleer Programı

İran-UAEK toplantısı ertelendi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın nükleer anlaşmaya uyup uymadığının denetleneceği 21 Ocak'taki toplantının, Tahran'ın talebi üzerine 8 Şubat'a alındığını bildirdi.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

21 Ocak'ta yapılacaktı

İki haftalık erteleme

20 Ocak'ta yürürlükte

Anlaşmaya göre İran' nükleer silah yapma kapasitesine sahip zenginleştirilmiş uranyumunu seyreltecek. [AFP]
iran'ın neden erteleme istediği ise açıklamadı. uluslararası atom enerjisi kurumu'nun (uaek) viyana'da düzenleyeceği söz konusu toplantıda 35 devletin temsilcilerinden oluşan denetleme heyetinin belirlenmesi hedefleniyor.
 
iran ile bm güvenlik konseyi'nin beş daimi üyesi ve almanya (p5+1) arasında 24 kasım'da varılan anlaşma, iran'ın altı ay içerisinde yaptırımların yumuşatılması karşılığında elindeki yüzde 20 oranındaki uranyum stoklarını dönüştürmesi öngörüyor. anlaşmanın denetlenmesi ise uaek'nin kontrolünde. 
 
resmen 20 ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceği açıklanan anlaşmanın şartlarına göre iran'ın yurt dışında bloke edilen fonlarından 4,2 milyar dolar serbest bırakılacak. fonların 550 milyon dolarlık kısmını 1 şubat'ta alacak olan iran, paranın tamamını ise 180 gün içinde taksitler halinde elde edecek.
 
yıllardır yürüttüğü nükleer programıyla zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini artıran iran'ın nükleer silah üretmesinden endişe ediliyordu. tahran yönetimi ise nükleer faaliyetlerini enerji üretmek amacıyla sürdürdüğünü savunuyordu. 
 
kaynak: ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;