İran Nükleer Programı

İran yaptırımları 'ihlâl etti'

Birleşmiş Milletler'in İran'a uygulanan yaptırımları denetleyen komitesi, İran'ın 10 Ekim'de gerçekleştirdiği İmad balistik füze denemesinin, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının ihlâli olduğunu açıkladı.

[Fotoğraf: Reuters]

bm güvenlik konseyi'nin, iran'a uygulanan yaptırımlarını denetleyen komitesi (1737) tarafından oluşturulan uzmanlar paneli, iran'ın yaptırımları ihlâl ettiğini belirledi.

bm güvenlik konseyi'nde konuyla ilgili düzenlenen toplantıda, ispanya'nın bm daimi temsilcisi ve 1737 komitesi'nin başkanı roman oyarzun marchesi, 15 eylül-14 aralık arasını kapsayan 3 aylık raporu konsey üyelerine sundu.

oyarzun, komite'ye ulaşan şikayetler üzerine, iran'ın 10 ekim'de gerçekleştirdiği imad balistik füze denemesini uzmanlar paneline incelettiklerini ve panelin, bu denemenin 1929 sayılı bmgk kararının 9. paragrafının ihlâli olduğunu raporladığını söyledi.

bu paragrafta, iran'ın nükleer başlık taşıyabilecek füze edinmesine ilişkin her türlü faaliyet yasaklanıyor.

bmgk'nın 5 daimi üyesi ve almanya ile iran arasında, temmuz ayında bu ülkenin nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmış ve anlaşma 18 ekim'de yürürlüğe girmişti.

anlaşma gereği iran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması bir takvime bağlanmıştı. bu takvim uyarınca iran'ın 8 yıl daha nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze yapımına ilişkin her türlü faaliyeti yasaklanmıştı.

iran'ın ihlâline ilişkin henüz bm güvenlik konseyi'ne üye ülkelerden bir talep gelmedi. ihlâlin temmuz ayında varılan anlaşmayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili de henüz açıklama yapılmadı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;