Ortadoğu

'İran'da muhalifler korkutuluyor'

Uluslararası Af Örgütü, seçimlere üç gün kala duyurduğu raporunda halka açık idamlarla muhaliflere baskı yapıldığını aktardı. Rapora göre internet kafeler de kamerayla izleniyor.

Konular: İran

Haberin Öne Çıkanları

Artan idamlara vurgu

'Muhalifler izleniyor'

Seçimlere geri sayım

2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çıkan olaylarda onlarca muhalif gösterici hayatını kaybetmişti. [AFP]

londra merkezli uluslararası af örgütü, iran'da cuma günü yapılacak parlamento seçimleri öncesi "yoğun bir korkutma kampanyası" uygulandığını açıkladı.

af örgütü raporuna göre ayrıca, 2011'de ülkede idam edilenlerin sayısının bir önceki yıla göre en az iki kat arttı.

raporda, halka açık idam uygulamalarının da çoğaldığı, bunun da insanlara korku salmak ve protestoları önlemek amacı taşıyor olabileceğine dikkat çekildi.

örgüt tarafından yayımlanan raporda, 2009 seçimlerindeki gibi muhalif gösterilerin olmaması için son aylarda muhaliflerin daha sıkı takibe alındığı belirtildi.

internet kafelere kameralı takip

uluslararası af örgütü uzmanlarından dieter karg, avukat, öğrenci ve gazetecilerin ağırlıklı olduğu çok sayıda muhalifin tutuklandığını ifade etti.

karg, ayrıca "siber polisin" geçen aydan beri internet kafe sahiplerini dükkanlarına kamera kurmaya ve müşterilerinin kimlik bilgilerini saklamaya zorladığını söyledi.

karg, bu yöntemlerle "her türlü protestoyu daha ortaya çıkmadan yok edebilmek için korku atmosferi yaratılmaya çalışıldığını" belirtti.

muhafazakarlar kendi aralarında yarışacak

48,2 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu iran'da cuma günü halk parlamentonun 290 üyesini seçecek. muhalif hareketin seçimlerde başarılı olması beklenmiyor. dini lider ayetullah hamaney ile cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad taraftarları arasında bir çekişme yaşanacak.

iran’da 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhaliflerin gündeme getirdiği hile iddiası ortalığı karıştırmıştı. başkent tahran başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde muhalif gösteriler düzenlenmişti.

gösteriler 1979 iran islam devrimi’nden bu yana ülkede yaşanan en büyük karışıklık olarak kayda geçmiş, hareket ‘yeşil devrim’ olarak adlandırılmıştı.

hükümet gösterileri engellemek için muhaliflerin organize olduğu facebook, twitter gibi internet sitelerini, tahran’daki üniversiteleri kapatmış, cep telefonu erişimini kesmişti.

gösterilere polis ve besic milisleri sert müdahale etmişti. hükümet olaylar sırasında 36 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu, ancak gerçek ölü sayısı bilinmiyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;