İran: Batı'nın korktuğu güç

İran'dan 'boğaz' tehdidi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rahimi, Tahran'a uygulanacak yeni yaptırımlar karşısında Hürmüz Boğazı'ndan petrol geçişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Şiddet istemiyoruz'

Mayın yerleştirildi

Yaptırıma karşı adım

Rahimi, yaptırım uygulanması durumunda bir damla petrolün geçişine dahi izin vermeyeceklerini belirtti. [Flickr -Vicepresidencia E]

10 günlük tatbikat

cumartesi günü başlayan ve 10 gün sürecek tatbikat, hürmüz boğazı'nın doğusundan aden körfezi'ne kadar 2 bin kilometrelik bir alanı kapsıyor. basra körfezi'ni umman denizi'ne bağlayan boğazdan günlük ortalama 15,5 milyon varil petrol nakliyatı yapılıyor.

iran cumhurbaşkanı yardımcısı muhammed rıza rahimi, batı’nın iran’ın petrol ihracatına ambargo koyması durumunda hürmüz boğazı’nı kapatma tehdidinde bulundu.

tahran’ın uluslararası sularda başlattığı askeri tatbikatın dördüncü günüde irna haber ajansı tarafından yayınlanan açıklamada rahimi, yaptırımların genişletilmesi  durumunda bir damla petrolün geçişine dahi izin vermeyeceklerini belirtti.

rahimi, “biz düşmanlık ya da şiddet meraklısı değiliz. ancak batı kendi planından vazgeçmek istemiyor” ifadesini kullanırken, ‘düşmanlarının entrikalardan vazgeçmek zorunda kalacağını kaydetti.

iran donanmasından bir sözcü, salı günü denize mayın yerleştirildiğini duyurmuştu.

yeni silahlar denenecek

iran deniz kuvvetleri komutanı tuğamiral habibullah seyyari, en yeni denizaltı savaş taktiklerinin uygulanacağı "velayet-90" adlı tatbikatta son füze sistemleri ile torpidoların deneneceğini ve insansız hava uçaklarından da tatbikat boyunca yararlanacaklarını kaydetmişti.

iran dışişleri bakanlığı sözcüsü ramin mehmanparast, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada dünyanın bir numaralı petrol nakliyat kanalı olan hürmüz boğazı’nın kapatılmasının “gündemlerinde olmadığını” söylemişti.

buna rağmen, iran’a yönelik tehditlerin savaşa dönüşmesi halinde boğazın da tehdit altına girebileceğini ifade eden mehmanparast, “iran, hürmüz boğazı’nın kapatılmasının gündeminde olmadığını defalarca belirtti. çünkü iran, bölgesel ülkelerin gelişmesine imkan tanımak için barış ve istikrarın olması gerektiğine inanıyor” demişti.

iran’ın bu hamlesi batı’nın tahran’a yönelik yaptırım girişimlerine yönelik gözdağı vermek amacıyla atılmış bir adım olarak görülüyor.

batının iran’a yönelik son yaptırımı kasım ayında açıklanmış ve buna tepki olarak tahran’daki ingiltere büyükelçiliği önünde protesto eylemi düzenlenmişti.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;