IŞİD

İran'dan İngiltere'ye IŞİD suçlaması

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, IŞİD'in "İngiltere'nin kirli politikaları" sonucu ortaya çıktığını öne sürdü.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

iran'ın resmi ajansı irna'nın haberine göre, ülkenin ‘dini merkezi’ konumundaki kum kentinde konuşan firuzabadi'nin hedefinde işid ve ingiltere vardı.

işid'in kuruluşu ve ilk dönemlerinde el kaide'yle bağlantılarına değinen firuzabadi, "selefi ve tekfirci terör örgütü işid, sömürgeci ingiltere'nin kirli politikaları sonucu ortaya çıkmıştır. düşman, siyonist rejim ve ingiltere'nin finansal desteğiyle, emevi ve abbasilerin hilafet düzenini kurmak istiyor. günümüzde işid, islam ve şiiliğin en büyük düşmanıdır" ifadelerini kullandı.

firuzabadi 17 aralık'ta, "suudi arabistan'ın petrol gelirleri, işid gibi terörist ve aşırı grupların hizmetinde. suudi arabistan petrol üretimini arttırarak batı'yı yakıt açısından güvence altına alıyor. bu ülke, işid gibi terörist örgütlerin kurucusu ve organizatörüdür" iddiasında bulunmuştu.

iran dışişleri bakanlığı sözcüsü merziye afham, daha önce abd’yi 'işid koalisyonunda bölge ülkelerine çifte standart uygulamakla, koalisyonda bulunan bazı ülkeleri ise suriye ve irak’taki 'terörü' finanse etmekle' suçlamıştı.

washington’ın gelecek dönemde samimiyetini ispat etmesi gerekeceğini söyleyen afham, geçtiğimiz hafta da iran ile abd arasındaki nükleer müzakereler sırasında işid konusunu görüştükleri iddialarını yalanladı.

iran cumhurbaşkanı yardımcısı hamid ebu talibi ise twitter hesabından yaptığı açıklamada, abd’nin açıkladığı operasyonun hedeflerinde başarılı olmasını ve aynı zamanda bölgedeki ülkelerin egemenliğine ve halkın iradesine saygı göstermesini istemişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;