Irak

İranlı general Irak’ta öldürüldü

Irak’ta başkent Bağdat’ın 110 kilometre kuzeyinde bulunan Samarra kentinde İranlı üst düzey bir Devrim Muhafızları generali, IŞİD üyeleri tarafından öldürüldü.

Konular: Ortadoğu, Irak
İranlı general Irak ordusuna danışmanlık yapıyordu. [Fotoğraf: Al jazeera]

devrim muhafızları yetkilileri iran resmi haber ajansı saba’da yayınlanan haberde, irak ordusuna danışmanlık yapan general hamid takavi'nin samarra kentinde işid tarafından öldürüldüğünü doğruladı.

haberde, iranlı generalin işid’a karşı savaşan irak ordusu ve halk birliklerine danışmanlık görevi yaptığı sırada öldürüldüğü vurgulandı.

irak'ta vurulan iranlı general takavi'nin daha önce irak-iran savaşı yıllarında devrim muhafızları'na bağlı ramazan karargahı komutanlarından olduğu ifade edildi.

iranlı general için yarın başkent tahran'da cenaze töreni düzenlenecek.  ardından salı günü memleketi ahvaz'da toprağa verilecek.

abd endişeli

bağdat ve erbil'de görüşmeler yapan abd’li cumhuriyetçi senatör john mccain, "iran devrim muhafızları'nın irak içindeki varlığından endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

abd'li senatör john mccain bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetten bağımsız savaşan şii milislerin varlığının endişe uyandırdığını dile getirerek, "iran devrim muhafızlarının ülkedeki, özellikle de başkent bağdat'taki korkunç varlığından" endişe duyduğunu söylemişti.

sünni aşiretlerin de irak hükümetinin yetkisi altında "milli muhafızlar" bünyesinde bulunması gerektiğini vurgulayan mccain, kürtlerin diğerlerine oranla savaşma konusunda yeterliliğe sahip olduğunu, onların silahlandırılması gerektiğini savunmuştu.

iran, bağdat yönetimini destekliyor

iran yönetimi, irak’ta mezhepçi ve ayrımcı politikalar yürüttüğü gerekçesiyle ülkedeki farklı kesimler tarafından eleştirilen ve görevini şii siyasetçi haydar ibadi’ye devreden eski başbakan nuri maliki’nin en büyük destekçisiydi.

ancak tahran daha sonra, cumhurbaşkanı fuad mahsum’un hükümet kurma görevi için haydar ibadi’yi seçmesine destek verdi.

kaynak: al jazeera ve saba

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;