Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

İranlı işadamı Zencani tutuklandı

İran Adalet Bakanlığı, yaptırımların baypas edilmesinde kilit rol oynayan iş adamı Babek Zencani’nin tutuklandığını açıkladı. Zencani, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit isimlerinden Reza Sarraf'ın ortağı olduğu iddia ediliyor.

Zencani, İran Merkez Bankası'na gereken para transferini yapmamakla suçlanıyor. [FACEBOOK]

iran’ın yarı resmi fars haber ajansı’nın haberine göre, adalet bakanlığı sözcüsü hüseyin muhsini eceyi “son haftalarda hakkında yapılan yolsuzluk şikayetleri üzerine babek zencani gözaltına alınmıştır” dedi. irna haber ajansı da zencani'nin tahran'daki evin cezaevi'ne götürüldüğünü duyurdu. 

iran’daki 70’e yakın şirkette hisseleri bulunan zencani’nin satılan petrolün parasını iran merkez bankası’na vermediği belirtiliyor. iranlı milletvekili mustafa afzalifard, zencani’nin iran merkez bankasına olan borcunun sadece 2.06 milyon euro’luk kısmını ödediğini açıkladı. merkez bankası da bunu doğruladı. ancak zencani'nin toplam borcunun ne kadar olduğu belirtilmedi. 

merkez bankası’na ödeme yapmadı

zencani, nükleer programı yüzünden batı’nın ve bm’nin ağır yaptırımları altında ezilen iran ekonomisinin kilit isimlerinden biri olarak biliniyor. iş adamının sahibi olduğu tacikistan’daki bir banka ile malezya'daki ilk islam bankası, iran petrollerinin satışından elde edilen geliri iran merkez bankası’na aktarıyordu. bu bankalar sayesinde iran merkez bankası'na uygulanan yaptırımlar baypas esiliyordu.

iran petrol bakanı namdar zanganeh ise “zencani, amerikalıların kendi bankalarındaki hesapları bloke etttiğini iddia ediyor. bu yüzden iran merkez bankası’na para transferi gerçekleştiremedi” açıklamasını yaptı.

“dubai, türkiye ve malezya’da 64 şirket”

ağustos’ta iran öğrenci haber ajansı isna’ya konuşan zencani, iran merkez bankası’na 17.5 milyon euroluk para transferinin gerçekleşmesine yardım ettiğini söylemişti.

iran petrolünü ucuza sattığına dair iddiaları reddeden zencani, iran petrolünü kendisinin değil hong kong’lu bir şirketin sattığını, kendisinin sadece para transferine aracılık ettiğini öne sürmüştü. ünlü işadamı, bunu yaparken de dubai, türkiye ve malezya’da “örümcek ağı gibi işleyen” 64 farklı şirketi kullandığını söylemişti.

"yaptırımları altına çeviriyor"

zencani’nin petrol gelirlerini altın olarak iran’a soktuğu da iddia edilirken, new york times, zencani için “yaptırımları altına çeviren adam” tabirini kullanmıştı.

iranlı işadamının ismi 17 aralık’ta türkiye’de başlayan yolsuzluk operasyonunda da geçti. zencani’nin, "kara para aklama ve rüşvet" şüphesiyle tutuklanan işadamı reza sarraf’ın ortağı olduğu iddia edildi. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;