İsrail - Filistin sorunu

İsavi yeniden gözaltında

İsrail hapishanelerindeki açlık grevlerinin sembol ismi haline gelen Samir İsavi, yeniden gözaltına alındı. BM, İsrail'in son bir ay içinde 928 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

İsrail hapishanelerindeki açlık grevlerinin sembol ismi İsavi yeniden gözaltına alındı.

israil'in, dokuz aylık açlık grevinin ardından yapılan anlaşma çerçevesinde geçen yıl serbest bıraktığı filistinli tutuklu samir isavi'yi yeniden gözaltına aldı. 

isavi'nin babası tarık isavi, israil askerlerinin oğlunu hiçbir gerekçe göstermeden, doğu kudüs'teki evinde gözaltına aldığını belirtti. 

israil makamlarından ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 

israil ile 2011'de varılan esir takası anlaşması uyarınca serbest bırakılmasının ardından, tahliye şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle temmuz 2012'de yeniden tutuklanan isavi, ağustos 2012'den nisan 2013'e kadar açlık grevi yapmıştı. 

en uzun süre açlık grevi yapan filistinli tutuklu olarak tarihe geçen ve defalarca ölüm tehlikesi atlatan isavi, açlık grevini sonlandırması şartıyla aralık 2013'te serbest bırakılmıştı. 

uzun süren eylemiyle uluslararası arenada büyük yankı uyandıran isavi, israil hapishanelerindeki filistinli tutuklu ve mahkumların direnişinin sembolü haline gelmişti. 

bm’den ‘gözaltı’ açıklaması

bm genel sekreteri ban ki-moon'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı jeffrey feltman, bm güvenlik konseyi'ne israil-filistin sorunundaki son gelişmelere ilişkin brifing verdi.

iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin durması nedeniyle bölgede rahatsız edici gelişmelerde önemli artış yaşandığını dile getiren feltman, özellikle batı şeria'da kayıp israilli gençlerin aranması sırasında filistinlilerin şiddete maruz kaldıklarını ve günlük yaşamlarının kısıtlandığını kaydetti.

feltman, son bir ayda batı şeria'da öldürülen, yaralanan ve gözaltına alınan filistinli sayısında "çok büyük artış" görüldüğünü ifade ederek, "israil'in batı şeria'daki aramalarında bir ay içinde 928 kişi gözaltına alındı" dedi.

aynı dönemde israil'in ‘illegal’ yerleşimlerinde ve filistinlilere ait yapıların tahrip edilmesinde de artış yaşandığını dile getiren feltman, israil'in ilan ettiği yeni yerleşim birimi planlarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

feltman, israil'e itidal çağrısı da yaparak, filistin halkının işlemedikleri bir suç dolayısıyla toplu olarak cezalandırılmasının haksızlık olduğunu bildirdi.

bmgk'da basın bildirisine abd engeli

bm güvenlik konseyi'nde israil'in kayıp öğrencileri arama operasyonları sırasında filistinlileri öldürmesi ve gözaltına almasından duyulan üzüntüyü yansıtan bir basın bildirisi, abd’nin itirazı nedeniyle kabul edilmedi.

rusya'nın bm daimi temsilcisi ve bmgk dönem başkanı vitaly churkin, cuma günü bm güvenlik konseyi'ne bir basın bildirisi taslağı sunduklarını ancak ürdan’ün bildirinin dilini ‘hafif bulması’, abd’nin ise israil'in doğrudan eleştirilmesini kabul etmemesi nedeniyle anlaşma sağlanamadığını ifade etti.

 bmgk'da basın bildirisinin kabul edilmesi için 15 ülkenin de onayı gerekiyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;