Kültür-Sanat

Ishiguro'dan 'Gömülü Dev'

Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo İshiguro'nun on yıldır beklenen son romanı 'Gömülü Dev' dünyayla aynı zamanda Türkiye'de de yayımlandı. Roman, Kral Arthur döneminde yaşlı bir çiftin yolculuğunu anlatıyor.

Konular: Kültür-Sanat
1954 doğumlu Kazuo Ishiguro, 'Uzak Tepeler', 'Avunamayanlar' ve 'Çocukluğumu Ararken' romanlarının da yazarı. [Getty Images]

Roman, Yapı Kredi yayınlarından çıktı.
yaşayan en iyi yazarlardan biri olarak kabul edilen, 1989 yılında yazdığı 'günden kalanlar' ve 2005 yılında yazdığı 'beni asla bırakma' ile dünya çapında adını duyuran kazuo ishiguro, son romanı 'gömülü dev'i yayımladı. yapı kredi yayınları tarafından basılan kitapta, ishiguro, okurlarını uzak bir zamana ve uzak bir coğrafyaya götürüyor.

bu romanında, en başa 'yaşlılık' temasını koyan ishiguro, aşk, hafıza, unutmak, savaş, barış ve aile gibi kavramları da sorguluyor. görünen ve onun ardındaki gerçeği sorgulayan yazar, yaşlı bir çift üzerinden geçmişle de yüzleşmeyi anlatıyor.

'gömülü dev'in konusu

romalıların biritanya’dan ayrılışından sonra, britonlar ile saksonlar’ın arasındaki savaşın yatıştığı dönemde, ana karakterlerden birini kral arthur'un şövalyelerinden biri olarak seçti. kayalara oyulmuş bir yerleşimde, briton topluluğu içerisinde yaşayan axl ve karısı beatrice'in uzun süre önce yanlarından ayrılan oğullarının ardından duydukları üzüntü ile başlayan roman, bu yaşlı çiftin, oğullarının peşine düşmesi ve tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkması konu ediniyor.

ayrıca romanın yaşlı çifti axl ve beatrice'in yolculuğunda ejderhalar, yamyam devler, büyü ve karanlık güçler de onlara eşlik ediyor. britanya mitolojisinde yer alan efsanevi kral arthur'un döneminde yaşadığı ve yaşandığı varsayılan olayların üzerinde duran ishiguro, eleştirmenlerden de önemli atıflar aldı.

romanın ana cümlesi olarak, 'hatırlamamızın bedeli nedir, peki ya unutmamızın?' diye soran yazar için, the times'dan john sutherland, özünde zorlu bir mesaj taşıyan güzel bir masal… bu yıl gömülü dev’den daha iyi bir roman yayımlanacağını sanmıyorum' yorumunu yaptı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;