Suriye'de iç savaş

IŞİD Azez'den çekildi

Suriye'nin kuzeyinde bazı bölgeleri kontrol altında tutan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Türkiye sınırına yakın Azez kentindeki kuvvetlerini daha güneydeki Türkmen ağırlıklı Çobanbey kasabasına çekti.

Konular: Ortadoğu, Suriye

al jazeera türk’ün bölgedeki kaynaklarına göre işid şiveyrin,  rael, düden, cekke ve karaköprü bölgelerini de boşalttı. bu bölgelerde nüfusun büyük bölümünü türkmenler oluşturuyor.

işid’in çekilmesinin ardından islami cephe’ye bağlı bazı gruplar buralara girerek kontrolü sağladı.

bölgede bulunan ve işid'in çekildiği diğer köy ve kasabalar şunlar: "yahmul, kefer kelbin, ayn dakne, kefra, şeh rih, mağresta, mayer, keffin, der cemel, keşte ar, kefer haşer, carez ve hamzat".

bu arada işid güçleri ile islami cephe ve özgür suriye ordusu’na [öso) bağlı silahlı gruplar arasında çobanbeyli çevresinde bulunan gidriş ve ziyadiye köylerinde çatışmalar yaşanıyor.

azez kentinin güneydoğusunda bulunan ve işid’in tüm saldırılara rağmen ele geçiremediği aktarin kasabasında da çatışmalar devam ediyor. bu bölgede işid ile öso’ya bağlı aktarin grubu çatışıyor.

sabah saatlerinden itibaren azez kentine giren islami cephe'ye bağlı birlikler sokak ve binalarda arama yaptı.

işid çekilirken kentte bulunan değirmenin parçalarını da sökerek beraberinde götürdü. değirmen un yapımında kullanılıyordu.

ayrıca çekilme esnasında askeri minnah havaalanında bulunan helikopterler yakıldı, haberleşme teçhizatı kullanılamaz hale getirildi. bölgede buluna tanklar araçlara yüklenerek beraber götürüldü. geride kalan askeri araç ve kamyonlar ise havaya uçuruldu.

nusra tehdit etmişti

suriyeli muhalif gruplardan nusra, işid'e teslim olması için beş gün süre tanımıştı.

işid’in sınır bölgelerinde etkili olması üzerine türkiye-suriye arasındaki öncüpınar, akçakale ve karkamış sınır kapıları insan ve araç geçişine kapatıldı. kapılar hala kapalı tutuluyor.

gümrük kapılarının kapalı tutulması sebebiyle suriye’ye yardım götüren birçok araç sınır kapısında beklediği için uzun araç kuyrukları oluştu.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;