IŞİD

'IŞİD baskının sonucu ve bahanesi'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2014 raporunda IŞİD'in hem Suriye ve Irak yönetimlerinin baskılarının bir sonucu ve bu ülkelerin insan hakları ihlallerini sürdürmesinin bir bahanesi olduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Örgüt raporunda, ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD'e odaklanmasının Şam rejiminin ihlallerini gölgede bıraktığını söylüyor. [Fotoğraf: US Navy]

2014 yılı uluslararası insan hakları raporunu değerlendiren örgütün temsilcilerinden kenneth roth, reuters’a "özellikle ortadoğu’daki bazı ülkelerde dar vizyonlu güvenlik endişeleriyle insan hakları ilkelerini bir kenara koyma eğilimi var" dedi.

kenneth roth, beyrut’ta 65 sayfalık raporu açıkladığı toplantıda, ‘bu, sadece ilkesiz bir yaklaşım değil aynı zamanda ters sonuçlar üreten bir yaklaşımdır’ ifadelerini kullandı.

işid’in suriye’de rejim hava kuvvetlerinin hedef ayırmaksızın yaptığı hava saldırılarını, çoğunluğu sünni olan halkın desteğini kazanmak için kullandığını belirten roth, irak’ta da şii milislerin sünni kesimi baskılarla izole ettiklerini vurguladı.

rapor, suriye ve irak’ta işid’in ortaya çıkmasında, bu ülkelerdeki rejimlerin uyguladığı baskıların da etkili olduğunu ve rejimlerin işid’i halk üzerinde daha fazla baskı kurmanın bahanesi olarak kullandığını ifade etti.

rapor, abd ve müttefiklerinin oluşturduğu koalisyon güçlerinin işid’e karşı düzenlediği hava operasyonlarının, şam rejiminin insan hakları ihlallerine son vermesi için yapılan çalışmaları gölgede bıraktığını dile getirdi.

örgütün raporu, mısır’da eski general abdulfettah sisi’nin uyguladığı ‘benzeri görülmemiş baskıya’ da vurgu yaptı.

rapor, israil’in geçtiğimiz yaz gazze’ye düzenlediği saldırılar sırasında israil’le birlikte hamas’ı da insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;