IŞİD

'IŞİD doğrudan tehdit değil'

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in hâlâ bölgesel bir tehdit olmayı sürdürdüğünü, ABD’ye yönelik direkt bir tehdit haline geldiği anda müdahale etmeleri gerektiğini belirtti.

Konular: Ortadoğu, Irak, Suriye
IŞİD son dönemde üye sayısını artırmasının yanında Suriye'de ve özellikle Irak'ta ilerleyerek geniş bir alanda kontrol kurmayı başardı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

associated press haber ajansında yer alan habere göre, afganistan’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan dempsey, irak şam islam devleti'nin (işid) henüz abd’ye direkt bir tehdit unsuru haline gelmediğini ve örgütün abd ve avrupa’ya bir saldırı düzenleyeceğini düşünmediğini ifade etti.

dempsey, işid’in abd topraklarına doğrudan bir tehdit haline gelmesi durumunda, örgütün suriye’deki varlığına karşı askeri harekat önereceğini vurguladı.

dempsey geçtiğimiz hafta işid'in kontrol altına alınabileceğini ancak örgütün suriye'de yerleşik kısmının da üzerine gidilmeden yenilgiye uğratılamayacağını söylemişti.

dempsey, "bu, hava saldırıları gerektirir mi?" sorusuna, "bu, çok çeşitli araçları gerektirir, hava saldırıları bunun sadece küçük bir parçası" diye cevap vermişti.

işid'in yenilgiye uğratılmasının, bölgede bunu kendisine hedef edinmiş bir koalisyonun varlığı olduğu takdirde mümkün olacağını dile getiren dempsey, "işid sadece, şam ile bağdat arasında yaşayan, haklarından mahrum olmuş 20 milyon sünni tarafından reddedildiği takdirde gerçek anlamda mağlup edilebilir" demişti.

obama'ya baskı artıyor

bu arada abd’de cumhuriyetçiler, başkan obama’yı işid’e karşı daha agresif bir tutum sergilemeye çağırdı.

temsilciler meclisi istihbarat komitesi başkanı cumhuriyetçi senatör mike rogers, obama’ya arap ülkeleriyle ortaklık kurarak, işid’e karşı eylemlerin artırılması çağrısında bulundu.

rogers, nbc televizyonunda yayımlanan ‘meet the press’ programında yaptığı açıklamada, “işid, avrupa ve abd pasaportuna sahip kişilerden destek alıyor ve bu kişiler saldırı düzenlemek üzere ülkemize rahatlıkla giriş yapabilir” ifadelerini kullandı.

cumhuriyetçi senatör, “işid, abd kıyılarına bir uçak bileti uzaklığında” uyarısında bulundu.

abd’nin işid’i yenecek güce ve iradeye sahip olduğunu ileri süren rogers, “ancak bunu başaracak politikalara da sahip olmalıyız” dedi.

cumhuriyetçi senatör john mccain de, obama’yı işid ile mücadele konusunda mesafeli davranmakla suçladı.

abd yönetiminden, son günlerde işid’in irak’tan sonra suriye’deki güçlerinin de vurulması gerektiğine ilişkin açıklamalar geliyor.

beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı ben rhodes, abd'nin irak'tan sonra suriye'de de işid hedeflerine hava saldırıları düzenleme olasılığına ilişkin olarak, "amerikalıların korunması ve abd'ye terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız" dedi.

işid irak'ta ilerledi

irak’taki kaos ortamı işid’in peşmerge kontrolündeki sincar, mahmur ve musul barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

peşmerge kuvvetleri mahmur’u ve musul barajı’nı işid’den geri aldı.

yüzlerce ezidi'nin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı sincar bölgesi ise işid’in elinde.

irak ordusu ise tikrit’i işid’den geri almak için yoğun saldırılar gerçekleştirmesine rağmen henüz örgüte karşı başarı sağlayabilmiş değil.

abd ordusu, işid’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

kaynak: al jazeera, ap ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;