IŞİD

IŞİD, El Askeri Türbesi'ne saldırdı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyeleri Samarra bölgesinde Şiiler tarafından büyük önem verilen Ehl-i Beyt İmamları’nın 11.’si olan İmam Hasan El Askeri’nin türbesini yıkma girişiminde bulundu.

Bombalanmış El-Askeri Camii'nin kubbesi
Irak işgali sırasında patlak veren mezhep çatışmaları 2006 yılında zirveye ulaşmış ve Şiiler için kutsal sayılan El Askeri Camii bombalanmıştı. [Fotoğraf: James Gordon, flickr-arşiv]

başkent bağdat’ın kuzeyindeki selahaddin eyaletine bağlı samarra bölgesinin bazı bölgeleri, irak polisinin işid üyeleri olarak nitelediği silahlı kişiler tarafından kontrol altına alındı. bölgedeki belediye ve üniversite binalarına işid bayrağı asan silahlı kişiler ehl-i beyt imamları’nın 11.’si olan imam hasan el askeri’nin türbesini yoğun ateş altında bıraktı.

samarra’nın en büyük camisinden bölgenin ‘kurtarıldığı’ anonsu yapan işid üyeleri, halkı şii hükümete karşı işid’le birlikte ‘cihada’ katılmaya çağırdı.

reuters’a konuşan mustafa samarrai adlı bölge sakini, “halk büyük bir korku içinde. saldırılar başladığından beri uyuyamadık” dedi.

selahaddin eyaleti operasyon komutanlığı’na bağlı bir subay, bölgede durumun ‘korkunç’ olduğunu belirterek işid üyelerinin roketatarlara sahip olduğunu ve keskin nişancılarının imam el askeri’nin türbesini koruyan nöbetçileri vurduğunu söyledi.

selahaddin eyaleti yerel meclis üyesi sebhan molla ciyad, samarra’da güvenliğin kırılgan bir durumda olduğunu ve işid üyelerinin bölgeyi tamamen ele geçirmesinden korktuğunu belirterek hiç iyimser olmadığını vurguladı.

işid’in bölgeye girebileceğinden çekinen selahaddin eyaleti valiliği, samarra’nın 300 kilometre kuzeybatısında yer alan beyci beldesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

işid üyeleri ile sünni aşiretlere bağlı silahlı gruplar mart ayında samarra’daki yerel meclis ve mahkeme binasını ele geçirmişti.

el askeri türbesi 2006’da bir kez daha saldırıya uğramış ve şii-sünni çatışmasının alevlenmesine neden olmuştu. 2006’daki saldırıda el askeri türbesi'nin kubbesi tamamen yıkılmıştı.

perşembe günü aralarında samarra’nın da bulunduğu irak’ın değişik bölgelerinde çıkan çatışma ve saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetmişti.

bm: mayısta 799 ölü

birleşmiş milletler (bm) geçen ay irak’ta 603'ü sivil 799 kişinin öldüğünü açıkladı.

bm istatistiklerine göre, anbar’ın haricinde irak’ta mayıs ayında en fazla can kaybı 315 kişiyle bağdat'ta yaşandı. ikinci sırada ise ninova ve arkasından sırasıyla selahaddin, kerkük ve diyala bulunuyor.

bm, anbar’da ordunun yürüttüğü operasyonun devam etmesinden dolayı bu bölgedeki ölü sayısının hesaba katılmadığını, gerçek ölü sayısının açıkladıkları rakamdan fazla olduğunu açıkladı.

insan hakları izleme örgütü, irak ordusunun felluce’ye varil bombaları attığını ve kentin merkez hastanesini hedef aldığını iddia etmişti.

anbar’daki olaylar, sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanmasının ardından, eyaletin en büyük kenti ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

bölgede yaşanan otorite boşluğundan yararlanan irak şam islam devleti güçleri, felluce ve ramadi'de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;