Suriye'de iç savaş

IŞİD-El Kaide kavgası

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile El Kaide arasındaki söz düellosu devam ediyor. El Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin 'Çatışmayı durdurun' çağrısına IŞİD, 'hırsız ve Harici, tahtını kaybetmiş, meşruiyetini yitirmiş' şeklinde karşılık verdi.

Konular: Ortadoğu, Suriye

işid’e yakınlığıyla bilinen ‘minber ilami cihadi’ adlı internet forumunda yayınlanan ve işid’in önde gelen liderlerinden ebu ibrahim muselli’ye ait olduğu öne sürülen videoda, “keskin ve yakıcı sözlerimiz ‘harici, hırsız’ ve çırpınan, şeyh olduğunu iddia eden eymen zevahiri’yedir” denildi.

el kaide lideri eymen zevahiri’ye hakarete varan suçlamalarda bulunan videoda konuşan kişi “şeyhlik iddiasında bulunan zevahiri ve avanesi islam devleti’ne (işid) tuzak kurmaya ve ulaşmış olduğu başarıları sahiplenmeye çalışıyorlar” ifadesini kullandı. ebu ibrahim muselli, “irak ve şam’daki cihad meydanlarında islam devleti’ne yönelik saldırılar zevahiri’nin ‘çetesinin’ işidir” dedi.

nusra lideri ebu muhammed culani’yi de uyaran işid’li komutan ebu ibrahim muselli, “zevahiri’nin destekçileri bilsinler ki, zevahiri’nin tahtı düşmüş, meşruiyeti kaybolmuştur” şeklinde konuştu.

muselli, zevahiri’ye hitaben yaptığı konuşmasının sonunda “kâbe’nin rabbi’ne andolsun ki, konuşabilirsin ancak hiçbir yere varamayacaksın. islam devleti’nin (işid) çölünden nehrine, şam’ın dağından sahillerine, sınırlarına kadar olan yerlerde hiçbir şey elde edemeyeceksin, bir parça toprak elde edemezsin” dedi.

el kaide lideri eymen zevahiri 6 nisan’da yaptığı konuşmasında, suriye’de birbirleriyle çatışan muhalif gruplara çatışmaları sonlandırma çağrısında bulunmuştu.

zevahiri, suriye’ye elçi olarak gönderdiği, ahrar şam grubunun komutanı ebu halid suri’nin 2014 şubat ayında, işid’in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında ölümü nedeniyle de başsağlığı mesajı yayımlamıştı.

suri, zevahiri tarafından işid ve diğer gruplar arasındaki anlaşmazlıkları çözmesi amacıyla görevlendirilmişti.

suriye’nin kuzeyinde önce rakka kentinde güçlenen, daha sonra halep ve idlib’de de diğer muhalif gruplara karşı saldırılar başlatan işid, bu gruplar tarafından ‘suriye devrimine zarar vermekle’ suçlanıyor.

el kaide ise 2014 şubat ayının başında suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan işid ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;