Suriye'de iç savaş

IŞİD-El Kaide kavgası tırmanıyor

Suriye'de diğer muhalif gruplarla da savaşan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) sözcüsü Ebu Muhammed Adnani Şami'ye ait olduğu öne sürülen ses kaydında, El Kaide’nin artık bir "cihad örgütü" olmadığı ifade ediliyor.

IŞİD, Suriye'de rejimle savaşan Hür Suriye Ordusu'nun yanı sıra diğer İslami gruplarla da savaşıyor. [twitter]

kendisine ait olduğu iddia edilen ses kaydında ebu muhammed adnani şami, el kaide’yi “cihad metodundan sapmak ve mücahitlerin saflarını parçalamakla” suçladı.

şami, suriye’de savaşan diğer grupların da 2011’de pakistan’da abd askerleri tarafından öldürülen el kaide lideri usame bin ladin’in metodundan saptığını belirterek işid’in metoda bağlı kalan tek örgüt olduğunu iddia etti.

işid, rejim güçlerinin yanı sıra el kaide’nin suriye uzantısı olan nusra cephesi ve hür suriye ordusu (hso) başta olmak üzere sahadaki diğer gruplarla savaşıyor.

10 nisan 2014’te işid’in önde gelen komutanlarından ebu ibrahim muselli’ye ait olduğu öne sürülen videoda el kaide lideri eymen zevahiri’yi hedef alan açıklamalar yapılmıştı.

muselli, zevahiri için “şeyhlik iddiasında bulunan zevahiri ve avanesi islam devleti’ne (işid) tuzak kurmaya ve ulaşmış olduğu başarıları sahiplenmeye çalışıyorlar” ifadesini kullanmıştı.

el kaide lideri eymen zevahiri 6 nisan’da yaptığı konuşmasında, suriye’de birbirleriyle çatışan muhalif gruplara çatışmaları sonlandırma çağrısında bulunmuştu.

zevahiri, suriye’ye elçi olarak gönderdiği, ahrar şam grubunun komutanı ebu halid suri’nin 2014 şubat ayında, işid’in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında ölümü nedeniyle de başsağlığı mesajı yayımlamıştı.

suri, zevahiri tarafından işid ve diğer gruplar arasındaki anlaşmazlıkları çözmesi amacıyla görevlendirilmişti.

işid ile yaşanan sorunlar ocak 2014’ün başında ciddileşti. ilk etapta karşılıklı suçlamalar ile başlayan anlaşmazlık kısa süre sonra büyük bir çatışmaya dönüştü. 2014’ün başından bu yana başını işid’in çektiği muhalif gruplar arasında yaşanan savaşta en az dört bin kişi öldü.

diğer suriyeli muhalif gruplar, işid’in rejimin ürettiği bir örgüt olduğunu iddia ediyor ve işid’i rejimin hedeflerini gerçekleştirmekle suçluyor. muhalif gruplar işid’i islami kuralları sert bir şekilde uygulamakla da suçluyor.

muhalif aktivistler, işid’in kontrolünde bulunan birçok yerde adi suçlara dahi sert cezalar uyguladığını belirtiyor.

el kaide ise 2014 şubat ayının başında suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan işid ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

kaynak: al jazeera ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;