IŞİD

'IŞİD, El Kaideyi gölgede bıraktı'

Alman iç istihbarat teşkilatı başkanı, IŞİD’in vahşeti ve militan kazanma yöntemleri ile El Kaide’yi gölgede bıraktığını savundu. Almanya, IŞİD saflarına katılan vatandaşları ve ülke içindeki örgüt sempatizanları konusunda endişeli.

Almanya iç istihbarat teşkilatı BfV Başkanı Hans Georg Maassen [Fotoğraf:Getty Images]

almanya iç istihbarat teşkilatı bfv’nin başkanı hans-georg maassen verdiği bir radyo mülakatında, işid’in ülkesindeki faaliyetlerine değindi ve bu örgütün yöntemleri itibariyle el kaide’den daha büyük tehdit olduğunu söyledi.

maassen, “işid’in irak’taki başarısı ile almanya’da gençlere yönelik propagandası arasında direkt bir bağlantı var” diyerek, örgütün almanya topraklarında ne denli etkili olduğunu vurguladı. 

bfv’nin başkanı, sempazitanlar açısından işid’in, el kaide bağlantılı nusra’dan daha 'cazip' bir örgüt haline gelmesini de şöyle anlattı;

“işid, vahşeti ve radikalizmi ile insanları kendine çekiyor. hatta el kaide bu yönden daha güvenilir bir örgüt bile denebilir. vahşet söz konusu olduğunda el kaide, işid’in yanında solda sıfır kalır.”

alman istihbaratı 400 vatandaşının işid saflarında savaştığını tahmin ediyor. maassen, 5 vatandaşının son aylarda intihar saldırılarında öldüğünü tespit ettiklerini açıkladı. teşkilat, ülkede bu tip örgütlere sempati ile yaklaşan 43 bin vatandaşı olduğunu ve bu örgütler için internette kurulan iletişim ve propagandanın önemli bir yeri olduğunu da söylüyor.

almanya başbakanı angela merkel de işid’in ülkesinde eleman toplama konusunda başarılı olduğundan bahsetmiş ve şu an işid ile savaşan kuzey irak kürt yönetimi’ne silah yardımında bulunulacağını açıklamıştı. bu, almanya’nın çatışma bölgelerine tek başına müdahil olmama konusundaki genel tavrına aykırı bir durum.

ülkede kamuoyu araştırmaları, halkın işid’e karşı yürütülen çatışmaya almanya’nın müdahil olmamasını istediğini gösteriyor. merkel her fırsatta bu desteğin silah yardımın ötesine geçmeyeceğini ve irak’a birlik gönderilmeyeceğini söylüyor.

kaynak: reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;