Suriye'de iç savaş

IŞİD, Halep'te geri çekildi

Suriye'de muhalifler Halep’in batısında bulunan kasaba ve yerleşim alanlarının yüzde 95’ini ele geçirdiğini duyurdu. Al Jazeera muhabirini Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı güçlerin yaşanan çatışmaların ardından buralardan çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye rejimi üç yıldır süren savaşta bir çok bölgeyi havadan bombaladı. [AFP]

işid, halep’e bağlı ülkenin kuzeyinde bulunan etarıp ve azaz kasabalarını uzun zamandır kontrolünde tutuyordu.

özgür suriye ordusu (öso) komutasındaki muhalif güçler yaklaşık 10 gündür kasabaları ele geçirmek için saldırılarını yoğunlaştırdı. cumartesi günü öso’ya bağlı savaşçılar işid’in geri çekilmek ile iki kasabayı kontrol altına aldı.

al jazeera muhabiri, azaz kasabasında bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendiğini aktardı. olayda 6 muhalif hayatını kaybetti.

saldırı, muhaliflerin irak-şam islam devleti’nin (işid) elindeki halep’e bağlı etarıp kasabasını ele geçirmesinden birkaç saat sonra gerçekleşti.

toplu mezar iddiası

suriyeli aktivistler halep kentine bağlı mühendisin bölgesinde bir toplu mezar tespit edildiğini duyurdu. aktivistlere göre toplu mezarda işid tarafından esir alınan muhaliflerin cesetleri bulundu.

muhalifler güçler ile işid arasındaki çatışmalar yaklaşık iki haftadır devam ediyor. suriye insan hakları gözlemevi’nin kayıtlarına göre bu süre zarfında her iki kesimden 1100 kişi hayatını kaybetti. bunlardan 130’u sivillerden oluşuyor.

idlip’te de iki taraf arasında çatışmalar devam ediyor. al jazeera kaynaklarının aktardığına göre, serakıp kasabasında günlerdir devam eden çatışmaların ardından işid üyeleri sermin kasabasına çekilmek zorunda kaldı.

şam ve deraa’da durum

muhalifler, rejim güçlerinin başkentin kırsalında bulunan hacerül esved kasabasını bombaladığını duyurdu. muhaliflerin kontrolünde bulunan kasabada 7 sivil yıkılan binaların altında kalarak hayatını kaybetti.

suriye’nin güneyinde bulunan deraa’ya bağlı tarik es sed kasabası da savaş uçakları tarafından bombalandı. aktivistlerin aktardığına göre çok sayıda sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

al jazeera muhabiri muntasır horani ölenlerin arasında gönüllü olarak görev yapan doktorların da olduğunu aktardı.

iç savaşın başlamasının ardından deraa’da ilk sahra hastanesini kuran doktor nebil mehamid’de hayatını kaybedenler arasında. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;