IŞİD

'IŞİD hilafeti itibarsızlaştırıyor'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf Karadavi IŞİD'in hilafetinin hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi: 'Aceleci ve aşırı görüşlerin hilafet iddiaları gerçek 'hilafet' sistemini itibarsızlaştırmak için ortaya atılıyor.'

Konular: IŞİD, Irak, Suriye, Ortadoğu
Karadavi: Düşünce özgürlüğü değerlerine dayanarak kutsallara saldırmak makul değil. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

anadolu ajansı'na konuşan dünya müslüman alimler birliği başkanı yusuf karadavi, irak şam islam devleti (işid) lideri ebu bekir bağdadi'nin ilan ettiği 'hilafetin' hiçbir manâ teşkil etmediğini belirtti. karadavi, 'aceleci ve aşırı görüşlerin, hilafet iddialarının, gerçek 'hilafet' sistemini itibarsızlaştırmak için ortaya atıldığını' ifade etti. 

islam ülkelerinde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan karadavi, işid örgütünün lideri ebu bekir bağdadi'nin kendisini halife ilan etmesi konusunda "ilan edilen hilafet gerekli şartları taşımıyor ve hiçbir anlam ifade etmiyor" dedi. karadavi şöyle devam etti:

"bazı grupların aceleci ve aşırı görüşlerle 'islam devleti', 'islami emirlik' ya da 'hilafet'in temsilcisi olduklarını iddia etmeleri bu kavramları ayağa düşürmekte, gerçek hilafet sistemini de itibarsızlaştırmaktadır."

günümüzde hilafetin olması halinde bunun birtakım şartları olacağını aktaran karadavi, "günümüzde ilan edilebilecek gerçek hilafet, anayasası islami ilkelere aykırı olmayan ülke yöneticilerinin talep etmesiyle, birkaç devlet aracılığıyla federasyon ya da konfederasyon şeklinde tesis edilebilir. böyle bir birlik de halk iradesini dikkate alan, gerçekçi adil yönetimler olur" diye konuştu.

'zulüm radikalleşmeyi tetikliyor'

müslümanlar arasında aşırı grupların ortaya çıkmasını mevcut iktidarların baskı, zulüm ve yolsuzluklar gibi bozulmalara bağlayan karadavi, "müslümanlar arasında radikal grupların ortaya çıkma sebebi hem dünyadaki süper güçlerin hem de islam dünyasındaki yönetimlerin halklar üzerinde kurdukları zulümlerdir. bu baskılara tepki olarak aşırı grupların allah yolunda savaştığını düşünen bazı müslüman gençler, radikallerin peşinden gidiyor. bu çok büyük bir sorun. islam aşırılığı kabul etmez" şeklinde konuştu.

orta yolu takip etmenin gençlere aktarılması gerektiğini vurgulayan karadavi, hz. muhammed'in de birçok hadisinde orta yolu takip etmenin ve aşırılıktan uzak durmanın önemine değindiğini aktardı.

'mursi tüm dünyayı şaşırttı'

islami dünya görüşünü savunan siyasal çizginin mısır'da kaybettiği şeklindeki yorumları kabul etmediğini söyleyen karadavi, aksine 25 ocak 2011 devriminde ülkedeki tüm kesimlerin de katılımıyla gerçekleşen seçimler sonucu islamcıların iktidara geldiğini hatırlattı.

karadavi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin mısır'ın gördüğü en farklı lider olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"tüm dünya kendisinden öncekilere hiç benzemeyen birinin mısır'a cumhurbaşkanı olmasına çok şaşırdı. çünkü kendisi hem modern okullardan mezun olmuş bir akademisyen hem de dindar biriydi. mısır'ın islam dünyasındaki etkisinden dolayı batı bu durumdan korktu."

mısır müslüman kardeşler teşkilatı'nın (ihvan) islami yenilenme ve mutedil çizgiyi temsil ettiğini, mursi yönetiminin bu sebeple körfez ülkelerindeki birçok krallık ve emirlikteki halkları etkileme potansiyelinin bu ülke yönetimleri tarafından tehdit olarak algılandığına dikkati çekti. karadavi, "mutedil islam'ın hakim olmasından korktular. mursi'yi görevinden uzaklaştırmak ve ülkeden çıkarmak için kendileriyle yardımlaşan herkesle işbirliği yaptılar. bu amaç doğrultusunda binlerce kişiyi öldürdüler, hapsettiler" şeklinde konuştu.

karadavi, mısır'da durumun giderek kötüleştiğini belirterek, "ülke her gün zarar ediyor, mevcut yöneticiler hiçbir şey bilmiyor. insanlar başta ekmek olmak üzere gıda malzemeleri ve hizmet eksikliği yaşıyor. buna daha ne kadar sabredebilir ki. insanların devrim yapacağı günün yakın olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'erdoğan ve ekibi dengeli bir metot izliyor'

türkiye'nin bölgedeki konumuna dair ise karadavi, "cumhurbaşkanı seçilen başbakan recep tayyip erdoğan ve ekibi küresel vizyona sahip dengeli bir metot izliyor" diyerek bu yöntemi de "şekle değil öze önem verilen, aşırılıktan ve pasiflikten uzak, islam'da yenilenme ve olgunlaşmayı temsil eden metot" şeklinde yorumladı. 

karadavi sözlerini erdoğan ve ekibine hitaben "allah başarılarını daim etsin" diyerek tamamladı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;