Kobani

IŞİD Kobani'ye saldırdı

Kobani'ye bombalı araçlarla üç ayrı koldan saldırı başlatan IŞİD, YPG güçleri ile çatışmaya devam ediyor. IŞİD saldırısını 'örgütün Suriye'deki en büyük ikinci katliamı' olarak nitelendiren Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre ölenlerin sayısı 146'ya yükseldi.

işid'in perşembe sabahı kobani ve çevresine düzenlediği saldırılarda ölen sivillerin sayısı 146'ya yükseldi. suriye insan hakları gözlemevi başkanı rami abdülrahman, kobani'deki ölümleri "işid'in suriye'de gerçekleştirdiği en büyük ikinci katliam" olarak nitelendirdi.

reuters kentteki kürt yetkililere dayandırdığı haberde, işid'in perşembe günü üç ayrı koldan kente saldırı başlattığını duyurdu. suriye insan hakları gözlemevi ise işid ile ypg güçleri arasında kobani'nin içinde çatışmaların yaşandığını belirtti. gözlemevi, işid'in öğle saatlerinde kentte bombalı araçla bir saldırı daha düzenlediğini açıkladı. saldırı türkiye tarafındaki güvenlik kameraları tarafından da görüntülendi. 

içişleri bakanı sebahattin öztürk, kobani'den 130 yaralının suruç devlet hastanesi’ne getirildiğini söyledi. durumu ağır olanların şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildiğini belirten öztürk, yaralılardan dördünün hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

başbakan ahmet davutoğlu, mit müsteşarı ve genelkurmay başkanı ile bir araya gelerek kobani'deki son gelişmeler hakkında görüştü.

ypg: işid'in türkiye'den geçtiğine dair kanıt yok

ypg sözcüsü redur halil de, al jazeera english'e yaptığı açıklamada işid'in kobani'ye kentin güneybatısından girdiğini açıklarken, "ypg üniforması giymiş bir grup işid üyesi muhaliflerin bayrağını çektikleri beş araçla kobani'ye girdi. mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında bir bombalı aracı patlattılar" dedi. 

redur halil, 35 işid üyesinin kobani'nin içlerine doğru yayıldığını belirtirken, "ypg güçleri tarafından etrafları sarıldı. çatışmalar sonucu 10 işid üyesi öldürüldü, üçü de türkiye'ye kaçtı. bazı görgü tanıkları işid'in türkiye'den kobani'ye girdiğini söylüyor ama şimdiye kadar işid'in türkiye'den geçtiğine dair kanıt bulamadık" açıklamasını yaptı. 

bombalı saldırıda yaralananlar şanlıurfa'nın suruç ilçesindeki mürşitpınar sınır kapısı'ndan 112 acil servis ekipleri tarafından türkiye'ye alındı. yaralılar başta suruç devlet hastanesi olmak üzere kent merkezindeki hastanelere yönlendirildi.

çatışmaların ardından bir grup suriyeli sivil türkiye sınırına geldi.

valilik: işid cerablus kentinden kobani'ye sızdı

[Fotoğraf:AA]

sınır hattının türkiye tarafında da güvenlik önlemleri artırıldı. şanlıurfa valiliği ise saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, işid üyelerinin sabah saat 05:00 sıralarında kobani'ye sızdığı ve bir araç patlattığına dair 'bilgi alındığı' belirtildi. valilik, "işid militanlarının türkiye üzerinden kobani'ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin suriye'nin cerablus kentinden kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır" ifadelerini kullandı.

şanlıurfa valiliği öğleden sonra türkiye'ye getirilen yaralılaırn durumuyla ilgili olarak da "işid terör örgütü militanlarınca kobani’de gerçekleştirilen bombalı saldırılarda yaralanarak tedavi için türkiye’ye getirilen suriyelilerin sayısı 96’dır. tedavi için türkiye getirilen suriyelilerden dördü suruç devlet hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir" açıklamasını yaptı.

erdoğan: lanetliyoruz

cumhurbaşkanı erdoğan, işid'in kobani'ye saldırısını kınayan bir açıklama yaptı:

"bu sabah deaş terör örgütü kobani bölgesinde menfur bir saldırı gerçekleştirdi. masum sivilleri hedef alan bu saldırıyı en güçlü bir şekilde lanetliyor, telin ediyoruz. türkiye'yi terörle aynı çizgide göstermek kimsenin hakkı da, haddi de değildir. bölgede adeta ölümü gösterip, sıtmaya razı etme stratejisi uygulanıyor. bu olayları seyirci tribününden izlememizi kimse beklememelidir. süreci an be an takip ediyoruz."

kurtulmuş: külliyen yalandır

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, "birtakım kirli odaklar kobani'deki son saldırıyı bahane ederek, türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar" dedi.

kurtulmuş, "bugün kobani'deki bombayı patlatan daeş militanları türkiye sınırlarını geçerek türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır" diye konuştu.

yüksekdağ: buyrun kanıtlayın

hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ, dışişleri ve içişleri bakanlıklarına çağrıda bulundu. yüksekdağ, "eğer, bu katliam, bu soykırım ve işgal girişimi, sizin desteğinizle gerçekleştirilmediyse, buyurun bunu kanıtlayın; biz de inanalım, türkiye de inansın" dedi.

"siyasi iktidar, hükümet, bu katliama destek vermediği söylemini, bu katliamı yönlendirmediği söylemini kanıtlamak ve ispatlamak zorundadır" diyen yüksekdağ, "aksi durumda bizim kanıtlarımız, ispatlarımız, iddialarımız geçerlidir" diye konuştu.

içişleri bakanı öztürk: karalama kampanyası

içişleri bakanı sebahattin öztürk, "uzun zamandır türkiye'ye karşı ciddi bir karalama kampanyası yürütülmektedir. son derece sistematik yalanlarla, türkiye'yi teröre destek veren ülke olarak yaftalama çalışmaları vardır. bu bir karalama kampanyasıdır ve akıl dışıdır" dedi.

öztürk, “açıkçası bu açıklamayı yapmak bile rahatsız edicidir fakat gerçeklerin bilinmesi için bu bilgileri paylaşıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç:

"suriye'den gelen 3 araçla sınırımıza yakın bir bölgede bir intihar saldırısı düzenlendiği ve ardından çatışmaların başladığı bilgisini aldık. ülkemize şu aşamada 63 yaralı geldi, yaralıların arasındaki biri çocuk 2 kişi vefat etti. yaralıların tedavisi suruç devlet hastanesinde devam ediyor. çatışmaların devam ettiği bilgisi de şu aşamada bizde mevcut."

'haseke'de 50 ölü'

al jazeera'nin ulaştığı bölgedeki kaynaklar işid'in kuzeydeki haseke'ye de saldırı başlattığını ve iki bölgeyi ele geçirdiğini söyledi. işid güney tarafından intihar saldırısıyla girdiği haseke'de onlarca rejim askerini de öldürdüğünü iddia etti. rejim ise saldırıyı püskürttüğünü öne sürdü. 

suriye insan hakları gözlemevi başkanı rami abdülrahman, afp'ye yaptığı açıklamada işid'in en az bir intihar saldırısıyla şehre saldırı başlattığını söyledi. 

haseke'deki çatışmaların halen sürdüğünü belirten abdülrahman, rejime bağlı 30 asker ile 20 işid üyesinin öldüğünü ifade etti. 

işid 16 haziran'da kritik tel abyad kasabasının kontrolünü kaybetmişti. ypg, abd hava saldırıları eşliğinde işid'i kasabadan çıkarmıştı.

geçen yıl eylül ayında kobani'ye saldırıp şehrin yarısına kadar ilerleyen işid, dört ay süren çatışmaların ardından peşmerge ve ypg tarafından kentten çıkarılmıştı. 

kaynak: al jazeera, aa, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;