IŞİD

IŞİD Mahmur'un kapısında

Irak Ordusu, içinde PKK lıların da olduğu Kürt gruplarla Musul'u IŞİD'den almak için saldırı başlattı. IŞİD Mahmur'un kapısına dayandı. Mahmur Kampı boşaltılıyor.

Konular: Ortadoğu

işid güçleri erbil'e 80 kilometre uzaklıktaki mahmur kentine ulaşmış durumda. peşmerge de kentin dışındaki geyari kontrol noktasını terketti. mahmur kampı'na işid tehlikesi bildirildi. 1990'lı yıllarda türkiye'den kaçanların yerleştiği kamp 1998 yılında bm tarafından kuruldu. kampta 11 bin kişi kalıyor. 

al jazeera'nin ulaştığı kaynaklar, tedbir amaçlı olarak kampın boşaltılmaya başlandığını, kampta kalanların büyük kısmının erbil'e doğru gittiğini söyledi. 

peşmerge kentin erbil yönündeki girişinde güvenlik önlemlerini artırdı, kasabaya girişlere izin verilmiyor. 

'pkk kampı boşaltmamızı istedi'

erbil'e kaçanlardan zeki gori, telefonla al jazeera'ye yaptığı açıklamada "akşamüstü kampı boşaltmamız istendi. mahmur'da sadece savaşan erkekler kaldı. peşmerge mahmur'a yakın bir noktada işid ile çatışıyor. bizim kampı boşaltmamızı pkk istedi. kadınlarla çocuklar yollardayız. kandil'de yeni kamp kurulacağı söylendi. şu an yoldayız, erbil'e gidiyoruz. işid musul tarafından geldi. mahmur'a çok yakınlar" dedi. 

başka bir kaynak da pkk'nın kamptaki sivillerin tümünü çıkardığını ve savunma pozisyonu aldığını söyledi. 

reuters'a konuşan peşmerge bakanı cabbar yaver de işid'in son günlerdeki ilerleyişi üzerine taktik değiştirdiklerini anlatırken, "artık savunma değil saldırı taktiğini uyguluyoruz. şu an mahmur'da işid'le çatışıyoruz" dedi.

tilkef işid'in elinde

işid dün akşam saatlerinde duhok ile sincar arasında bulunan tilkef kasabasını ele geçirdi. 6 bin kişinin yaşadığı tilkef'te bulunanların aktardığına göre, duhok'a bağlı bazı köyler de işid'in eline geçti. dağlara kaçarak kurtulanlar, ezidilerin çoğunlukta yaşadığı tilkef'te katliam yapılmasından endişe ediyor.

erbil'de tedirginlik

işid öncülüğündeki silahlı grupların mahmur'a saldırması erbil'de tedirginliğe sebep oldu.

mahmur'dan erbil'e göçün başlamasının ardından paniğe kapılan erbilliler benzin istasyonlarına akın etti. benzin satış noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. aracının deposunu dolduran bazı erbilliler daha güvenli gördükleri şaklava, barzan ve selahaddin gibi yerleşim birimlerine doğru kaçmaya başladı.

aşırı yoğunluktan dolayı gsm şirketleri hizmet veremez oldu, telefonlar kilitlendi. tedirginliğin had safhaya çıkması üzerine ikby yöneticilerinden birbiri ardına açıklamalar geldi.

barzani'den 'sakin olun' çağrısı

ikby başbakanı neçirvan barzani yaptığı açıklamada halkı sükunete davet etti.

halktan korkuya kapılmamalarını isteyen barzani, "ey aziz ve direnişçi kürdistan halkı! sizi temin ediyorum ki, peşmerge gücümüz şengal'de (sincar) ilerliyor. cela ve mahmur cephelerinde de işid teröristlerini bozguna uğrattı. kürdistan halkı düşmanların yenileceğine inanmalıdır. halkımıza bu konuda güvence veriyorum" dedi.

"kürdistan halkından talebimiz ve ricamız hiçbir şekilde korkuya kapılmamalarıdır" diyen barzani, "huzur ve sükunet içinde yerlerinde kalsınlar. normal yaşantılarına devam etsinler ve işlerinin başında dursunlar" şeklinde konuştu.

içişlerinden açıklama

ikby içişleri bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da kürt bölgesinin tamamen peşmergenin kontrolünde olduğu belirtilerek, "bölge halkının, düşmanın kara propagandasına ve ideolojik savaş taktiklerine kapılmaması" istendi. açıklamada mahmur'un işid'in eline geçtiği iddiaları da yalanlandı, "işid, mahmur’u ele geçirmek için saat 19.00 sularında saldırıda bulundu. ancak peşmergeler tarafından püskürtüldü" denildi.

musul'da şiddetli çatışmalar

irak hükümet sözcüsü, musul'daki işid güçlerine düzenlenen hava bombardımanında 60 kişinin öldüğünü duyurdu.

görgü tanıkları, cesetlerin irak savaş uçakları tarafından bombalanan işid'in hapishane ve mahkeme olarak kullandığı bir binada bulunduğunu söyledi. 

işid'in suriye sınırında kürt kontrolündeki kritik sincar ve zumar kasabalarını ele geçirmesinin ardından kürt güçleri de musul civarında yeni bir saldırı başlattı. 

anadolu ajansı'nın haberine göre peşmerge ile pkk'nın suriye kolu olan ypg güçleri, 100 askeri araçtan oluşan konvoyla işid'in kontrolündeki musul'un mahmudiye köyünü kuşattı.

peşmerge ve ypg güçleri, uçaksavar ve tanklarla işid militanlarının bulunduğu noktalara operasyon düzenlerken, peşmerge komutanlarına operasyon emrini irak kürt bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani verdi. 

musul barajı civarında işid'e operasyon

al jazeera muhabirlerinin peşmerge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, peşmerge birlikleri sabah saatlerinde musul barajı'na yakın eski musul semtine de ağır silahlarla bir operasyon düzenledi. operasyonda çok sayıda işid üyesi ölürken, askeri yetkililer işid'e ait onlarca aracın da imha edildiğini ifade etti. operasyonun ardından bölgeye giden peşmerge birlikleri işid'e ait dört adet hummer marka zırhlı araç ile çok sayıda silaha el koydu. dört kişi sağ olarak peşmerge güçlerince yakalandı. işid'in eski musul mahallesi'nde 9 haziran tarihinden bu yana elinde tuttuğu mevzileri terk ederek geriye çekildiği belirtildi.

kürdistan bölgesel yönetimi'ne bağlı peşmerge birlikleri 6 ağustos çarşamba günü öğleden sonra musul'un arabiye semtine yönelik yeni bir operasyon başlattı. işid militanlarının çok sayıda ağır silahla güçlendirilmiş bir mevziye sahip olduğu arabiye semtinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, peşmerge birliklerinin belirlenen alanlara doğru ilerlemeye başladığı ifade edildi. arabiye mahallesi'ndeki çatışmanın saat 18.30 sıralarında şiddetlenmeye başladığı bildirildi.

musul'un mahmur kasabası giver köyü yakınlarında 5 ağustos salı günü çıkan çatışmada öldürülen 16 işid üyesinden dördünün fransız, birinin ise abd vatandaşı olduğu açıklandı.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;