Musul operasyonu

IŞİD Musul kırsalında geriletiliyor

Irak'ta 17 Ekim'de başlatılan Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçleri, Başika kasabanın çevresinde ilerleme sağladı. Kentin güney ve doğu cephelerinde operasyonu yürüten Irak ordusu da bazı bölgeleri ele geçirdi.

Peşmerge güçleri Musul'un kuzeyindeki Başika bölgesini IŞİD'den almak için saldırı başlatmıştı. [Fotoğraf: Reuters]

musul operasyonu 5’inci gününde. peşmerge güçleri perşembe günü musul’un kuzeyindeki başika yönünden yeni bir cephe açmıştı. burada hedef, başika, batnaya ve horsabad gibi kasabaları ve çevresindeki köyleri ele geçirmek.

peşmerge güçleri ile işid arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşti, işid çok sayıda bomba yüklü araç saldırısı düzenledi. bu saldırıların çoğu engellenirken peşmerge güçlerine yönelik bir saldırı engellenemedi. kürt güçleri burada işid’in elindeki kasabaları sırayla almak yerine bu bölgeleri tek tek kuşatma ve aradaki bağlantıları kesme taktiğini izliyor. böylelikle başika bölgesindeki işid unsurlarının musul kent merkezinden destek almasını engellemeye amaçlıyor.

abd öncülüğündeki koalisyonun hava desteği verdiği peşmerge güçleri ilerleme sağladı ve başika’nın batısındaki navran, bariman ve kaim bölgelerini ele geçirdiğini açıkladı. fadiliye kasabasının çevresine kadar ilerlediğini söyledi.

peşmerge, ölü veya yaralılarla ilgili detaylı bilgi vermiyor ancak cephe hattından gelen ambulansların sayısı çok oluşu ölü ya da yaralıların çok olduğu izlenimi veriyor.

'bartılla ordunun elinde'

musul'un doğusundaki çatışmaları yürüten irak ordusu ve yanındaki terörle mücadele timleri, batılla kasabasını tamamen ele geçirdiğini açıkladı. ancak yerel kaynaklar kasabanın içinde siper almış işid unsurlarının hâlâ bulunduğunu öne sürüyor.

Irak ordusu güçleri, Bartılla'nın IŞİD'den alınışını böyle kutladı.
[[Fotoğraf: Reuters]]

güneydeki kayyara hattında irak ordusunun ilerlemesi devam ediyor. bu güçler zırhlı araç ve asker sevkiyatını yaptığı halidiye, salih ve zanaver köylerine yoğunlaştı. ordu, salih köyünü geri aldığını açıkladı.

bm: işid sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor olabilir

bm insan hakları bürosu, işid’in sivillerin kaçışını engellemeye çalıştığını ve en az 550 aileyi musul’un kırsalından kent merkezine göç etmeye zorladığını açıkladı.

bm, köylerden alınan sivillerin işid mensuplarına yakın noktalarda tutulduğunu, bunun da canlı kalkan olarak kullanıldıklarına bir işaret olabileceğini ifade etti.

bm sözcüsü ravina shamdasani, ellerine geçen bazı raporlara göre işid’in musul’a yakın bir köyde 40 kişiyi idam ettiğini söyledi.

[Fotoğraf: Reuters]

kaynak: al jazeera, aa ve rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;