Türkiye

'IŞİD ne ise PKK da odur'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kobani'deki durum için "PKK terörünün içinde olanlar bunu sahiplenmeye çalışıyor, bizim için IŞİD ne ise PKK da odur" diye konuştu.

Erdoğan, Bayram Namazı'nı Sultan Ahmet Camii'nde kıldı. [AA]

istanbul'da bayram namazı çıkışı gazetecilerin sorusunu yanıtlayan cumhurbaşkanı erdoğan, kobani ile ilgili olarak muhalefetin, özellikle de hdp'nin eleştirilerine yanıt verdi.

"bir taraftan kobani'yi ziyaret edeceksin, bir taraftan türkiye sessiz diyeceksin. peki kobani'den gelenler kime sığınıyor. türkiye kapılarını açıyor." diyen erdoğan, "pkk terörünün içinde olanlar bunu sahiplenmeye çalışıyor. bizim için işid ne ise pkk da odur." ifadelerini kullandı.

erdoğan, devamında şunları söyledi:

"bizim bütün bunları ortak ele almamız, ortak değerlendirmemiz lazım. karşı düşmanı teşhiste yanlış yapılırsa bu yığınaktaki yanlış zaferi olumsuz etkiler. dolayısıyla bunu doğru teşhis etmek ve buna göre atılacak adımları atmak önem arz ediyor. bunu dostlarımızla paylaştık, paylaşmaya da devam ediyoruz."

"kobani sizin için önemli de güneydoğu önemli değil mi?"

erdoğan, "kobani'de dün çok ciddi çatışmalar yaşandı. hdp kanadından bir açıklama geldi. kobaniyle ilgili olarak 'çözüm süreci sekteye uğrayabilir' şeklinde bir açıklama vardı. nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "bu onların sorunu. çözüm sürecini sona erdirme gayreti içinde olanlar bunun bedelini çok ağır öderler" yanıtını verdi. erdoğan, hdp'ye şu eleştirileri yöneltti.

"kobani sizin için önemli de güneydoğu  önemli değil mi? benim cumhurbaşkanı olarak bunları daha çok konuşma hakkım var ve konuşacağım. ben dağlara kaçırılan gençleri bir başına bırakamam. dolayısıyla siz bir taraftan gençleri dağlara kaçıracaksınız, yatırımları engelleyeceksiniz. bakın hakkari'de biz havaalanını bitiremiyoruz. bir müteahhit geliyor, tehdit ediyorlar. bunlar kobani'yi savunuyor da milletvekilleri oldukları bölgeyi neden savunmuyorlar? o illerin vekilleri olduğu halde o illere sahip çıkmıyorlar."

"suriye'de bunlar olurken, suruç'ta, şırnak'ta ellerinde molotoflarla saldırıyorlar. bunlarla ne elde edecekler. bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. bizim mehmetçiğimizi taşlayan bir milletvekilinin olduğu bir zihniyet var. bu bir durum tespitidir."

"bugün kobani'de olanlar yarın haseke'de, afrin'de olacak"

türkiye'nin sınırlarının tehdit altında olduğunu söyleyen cumhurbaşkanı "bugün kobani'de olan, yarın haseke'de, afrin'de olacak. dolayısıyla tüm bu gelişmelere karşı türkiye cumhuriyeti olarak bizler tedbirlerimizi azami bir şekilde almış bulunuyoruz. bunlar için atılması gereken adımları ulusal ve uluslararası bazda atıyoruz. son olarak ulusal güvenlik toplantısı yaptık. bu doğrultuda bir yol haritası yaptık, bu yol haritasını takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"süleymanşah'a saldırı olursa..."

cumhurbaşkanı erdoğan, süleymanşah saygı karakolu'na yönelik saldırı tehdidi için ise şunları söyledi:

"her şeyden önce süleymanşah bizim vatan toprağımız. orada bizim 40 mehmetçiğimiz var, onların kılına herhangi bir şey gelmesi halinde silahlı kuvvetler başta olmak üzere atacağımız adımlar malûmdur, tereddiüt etmeyiz. o andan itibaren her şey değişir."

"3 şey yerine gelmedikçe koalisyonda yer almayız"

erdoğan, bm güvenlik konseyi'nde yaptığı konuşmada dile getirdiği, suriye'de atılması gereken 3 adımı da hatırlattı ve şunları söyledi:

"üç şey yerine gelmedikçe biz tabii 'bu tür bir koalisyonun içerisinde yer almayız' dedik. bunların birincisi, 'uçuşa yasak bölge konusunun hallolması gerekir' dedik. bu konuda koalisyon güçleri olarak başta amerika, yaptığımız görüşmelerde buna olumlu baktıklarını söylediler."

"ikincisi aynen onun paralelinde güvenli bölge. bakın tampon bölge demiyorum, güvenli bölge diyorum. güvenli bölgenin tesis edilmesi. çünkü biz şu ana kadar 1,5 milyonu aşkın insanı, mülteciyi kabul etmiş vaziyetteyiz. tabii bunu nereye kadar kabul edeceğiz? dolayısıyla bu insanlara bir güvenli bölge tesis edilmesi lazım. bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlamamız gerekiyor. bu tabii güvenli bölge içerisindeki onlara uygun yerlerde, bu iskânın temini aynı zamanda gerekiyor. ki bu güvenli bölge içerisinde aynı şekilde süleyman şah saygı karakolu da var. bunu da özellikle ifade edeyim."

"üçüncüsü ise eğit-donat prensibi var. bu eğit-donatla da bildiğiniz gibi gerek irak gerek suriye'deki oranın kendi askerini, onları hem eğitmek hem donatmak noktasında da koalisyon güçleriyle de mutabık kalınan bir maddedir bu. burada zaten mutabakat var. dolayısıyla bunu da halletmek suretiyle o andan itibaren bizim buradaki görünümümüz tabii ki çok daha farklı olacaktır, etkinliğimiz çok daha farklı olacaktır."

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;