IŞİD

IŞİD Ramadi'de saldırdı: 40 ölü

IŞİD, büyük bölümünü elinde tuttuğu Irak'ın Ramadi kentinde bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenledi. İlk belirlemelere göre en az 40 kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu, Irak, IŞİD
IŞİD'in kentin büyük bölümünü ele geçirmesinin ardından Ramadi'den binlerce kişi göç etti. [Fotoğraf: AP / Arşiv]

anbar emniyet merkezi'nden yüzbaşı mervan ed-delimi aa'ya yaptığı açıklamada işid'in, ramadi'nin et-temim bölgesindeki anbar operasyonları komutanlığı, terörle mücadele müdürlüğü ve 8. tugay karargâhı'na bomba yüklü üç araçla intihar saldırıları düzenlediğini belirtti.

delimi, saldırıda emniyet mensubu en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

aa'ya konuşan anbar eyalet meclisi başkan yardımcısı falih isavi ise, büyük bölümü işid’in kontrolünde olan ramadi'de işid’in 503 kişiyi öldürdüğünü, durumun son derece kaygı verici olduğunu söyledi.

ordu güçlerinin, ramadi'de işid’e karşı henüz ciddi bir ilerleme kaydetmediğini ifade eden isavi şöyle konuştu:

"işid militanları, ramadi'de aralarında asker ve sivillerin de olduğu 503 kişiyi infaz etti. durum kritik. bağdat hükümeti bölgeye takviye askeri güç gönderdi ancak bu istenilen düzeyde olmadı. kentteki güvenlik krizinin aşılması için ibadi hükümetinin bölgeye daha fazla askeri birlik göndermesi gerekiyor. koalisyon ülkelerinin de ciddi hava desteğine ihtiyaç var."

ağırlıklı olarak sünni halkın yaşadığı anbar'ın merkezi ramadi, bir yılı aşkın bir zamandır işid’in elinde. irak ordusu, işid saldırıları sonucu bölgede daha önce kontrolüne aldığı birçok yerleşim biriminden çekilmek zorunda kaldı.

işid, irak’ın en büyük eyaleti anbar'ın başkenti ramadi'de hükümet binalarının bulunduğu yerleşkeyi cuma günü ele geçirmişti.

abd başkan yardımcısı joe biden, cuma günü irak başbakanı haydar ibadi'yi arayarak, ramadi'nin son durumu hakkında bilgi almıştı. abd'nin destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan biden, at-4 tipi roketatarlar ve roket mermileri gönderebileceklerini söylemişti.

'ramadi'den 114 bin kişi göç etmişti'

bm mülteciler ajansı (bmma), nisan ayında irak'ta şiddet olaylarının arttığı ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı. ajans, irak’ın batısında yer alan anbar eyaletinde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

bmma’nın sözcüsü adrian edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaşmak için ramadi'den ayrılarak yollara düşerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. edwards'a göre bu sorunları şöyle sıralamak mümkün: kaynakların azalması, kontrol geçiş noktaları, belli bölgelere giriş yasağı ve güvenlik prosedürleri.

bm istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana irak’ta 400 bini anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.

işid irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmişti

irak'ın ikinci büyük ili musul 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. örgüt irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüştü.

suriye’de de geniş bir coğrafyaya hâkim olan işid ‘hilafet’ ilan ederek kurduğu ‘islam devleti’ne’ 'hicret' çağrısı yapmıştı.

irak ordusu ve peşmerge birliklerinin, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürdüğü açıklanmıştı.

işid’in irak'ın kuzeyindeki kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve abd’li gazetecileri öldürmesinin ardından washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluşturdu.

aralarında arap ülkelerinin de bulunduğu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon eylül ayında suriye ve irak’taki işid’in mevzilerini havadan vurmaya ve irak ordusuna destek vermeye başladı. işid’e karşı mücadele koalisyonu, ağustos 2014’te irak’ta, daha sonra ise suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları başlattı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;