IŞİD

IŞİD saflarına geçenler bombalandı

Irak uçakları Tikrit ve Beyci'yi bombaladı, 40 kişi öldü. Hedef IŞİD saflarına geçtiklerini duyurmak için toplanan asker ve polislerdi.

Konular: Ortadoğu, Irak
IŞİD güçleri Musul'dan sonra Tİkrit'i de ele geçirmişti. [Fotoğraf:Reuters]

anadolu ajansı'nın aşiret kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, irak hava kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları, selahaddin vilayetinin merkez kenti tikrit'in yanı sıra beyci ilçesinde bazı noktaları bombaladı. saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi de yaralandı.

saldırılar, asker ve polislerin de aralarında bulunduğu bölge sakinlerinin, 'başbakan nuri maliki hükümeti himayesinden, irak şam islam devleti (işid) himayesine geçtiklerini' bildirmek üzere toplandıkları yerlere düzenlendi.

terörle mücadele birimi sözcüsü, saddam döneminin önemli aktörlerinden izzet el-duri'nin oğlu ahmet duri, tikrit'te irak ordusunun hava saldırıları esnasında öldürüldü. saddam döneminde irak devrim komuta konseyi ve irak cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan izzet el-duri rejimin iki numaralı ismi olarak biliniyordu. 2006'da saddam hüseyin'in idam edilmesiyle irak'ta yasaklı baas partisi'nin lideri oldu.

öte yandan tikrit'teki saddam camisi ve beci'deki el-fetih camisi de saldırılarda hedef oldu.

işid, tikrit ve beci'de verdirdiği cuma hutbelerinde, halka ve güvenlik güçlerine, "tövbe ederek, maliki hükümetinin himayesinden çıkmaları" çağrısında bulunmuştu.

irak makamları konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

öte yandan işid, twitter hasaplarından salı günü ele geçirdiği helikopterle samarra kentine hava saldırısı düzenlediğini iddia etti.

bir süredir çatışmaların yaşandığı irak'ta, işid, irak'ın en büyük ikinci kenti musul'un ardından selahaddin eyaletinin merkez kenti tikrit'i ve bölgedeki kimi yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirmişti.

bağdat'ta patlamalar

irak’ın başkenti bağdat’ta meydana gelen iki ayrı patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

anadolu ajansı’nın emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, bağdat’ın kuzeyindeki et-tarmiya bölgesinde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

bağdat’ın güneybatısında bulunan cihad mahallesi'nde park halindeki bir aracın infilak etmesi sonucu ise 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

patlamaların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;