IŞİD

IŞİD Türkmen kasabasına saldırdı

IŞİD Irak'ın Diyala iline bağlı Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Karatepe kasabasına ağır silahlarla saldırı başlattı. İkisi çocuk 10 kişi hayatını kaybederken, 16 kişi de yaralandı.

Konular: Irak, Ortadoğu
IŞİD, 10 Haziran'da Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'u ve ondan kısa süre sonra ülkenin çok geniş bölgelerini de ele geçirdi. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

doğan haber ajansı’nın (dha) haberine göre, karatepe’de peşmerge, irak polisi ve gönüllü şiilerden oluşan güvenlik güçleri ile işid mensupları arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

irak türkmen cephesi (itc) karatepe kolu güvenlik sorumlusu mustafa kemal beg, “işid tarafından rastgele atılan havan topu mermileri karatepe'de 2'si çocuk 7'si asker olmak üzere 10 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına neden oldu" dedi.

işid mensupları kasabanın bir kilometre batısındaki alisaray ve beşyüz metre kuzeyindeki seyf saad köylerini ele geçirdi ve şii türkmenlerin yaşadığı köylerden aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 30 kişiyi kaçırdı. işid mensupları köylerde bulunan şiilere ait camileri dinamit kullanarak havaya uçurdu.

irak ordusu dicle operasyonlar komutanlığı, karatepe kasabasında kontrolün şimdiye kadar peşmerge ve polislerin elinde olduğunu belirtirken, savaş uçaklarının işid mensuplarını hedef almaya başladığını da bildirdi.

konuya ilişkin bir açıklama da peşmergeden geldi, ikyb'nin resmi sitesi pukmedia'da yer alan habere göre adını açıklamak istemeyen ve karatepe'de savaşan bir peşmerge subayı, peşmerge kuvvetleri ile bölgedeki merkezi hükümete bağlı emniyet güçlerinin işid'e karşı birleşerek karşılık vermesi sonucu işid, alisaray ve seyf saad köylerinden geri püskürtüldü. çatışmalar sonucu 10 işid mensubu öldürüldü.

irak türkmen cephesi genel başkanı ve kerkük milletvekili erşat salihi, karatepe çevresindeki hanekin ve kifri'deki tüm irak türkmen cephesi büro ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, sığınmacılara kapıların açılması ve gerekli yardımların sunulması talimatı verdi.

reuters’a göre ise karatepe'de yaşanan çatışmalarda 15 peşmerge öldürüldü.

babil’e bağlı curf el sakhar’da çatışma sürüyor

başkent bağdat'ın 60 kilometre güney batısındaki babil'e bağlı curf el sakhar kasabasında da irak ordusu ve gönüllü şii milisler bölgeyi işid'den temizlemek amacıyla operasyon başlattı.

babil valilik sözcüsü murad bekri, "havadan ve karadan yapılan operasyonlar sonucu güvenlik güçlerimiz işid kontrolündeki kasaba merkezine bir kilometre kadar ulaştı ve buna karşı yüz kadar işid militanı silahı bırakarak ve güvenlik güçlerine teslim oldu, birçok işid militanı da amiriyet felluce'ye doğru kaçtı" dedi.

babil operasyonlar komutanı orgeneral abdulhüseyin baydani de işid'in elindeki tüm bölgelerin geri alması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

işid video yayınladı

işid, curf el sakhar bölgesinde hedef aldığı irak ordusuna ait askeri konvoya yönelik saldırının videosunu yayınladı. görüntülerde yaklaşık 10 zırhlı araçtan oluşan askeri konvoyun işid saldırıları sonucu tamamen yok edildiği görülürken, saldırıda 20'ye yakın askerin öldüğü öğrenildi.

kaynak:  dha ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;