IŞİD

IŞİD Ürdünlü pilotu öldürdü

IŞİD, rehin tuttuğu Ürdünlü pilot Muaz Kasasbe'nin yakılarak öldürüldüğünü gösteren bir video yayınladı. Ürdün, pilotun bir ay önce öldürüldüğünü açıkladı. Ürdün de IŞİD'in serbest bırakılmasını istediği Sacide Rişavi'yi idam etmeye hazırlanıyor.

Konular: Ortadoğu
Ürdünlü pilot Muaz Kasasbe IŞİD tarafından yakılarak öldürüldü. [Fotoğraf: Reuters]

işid'in twitter hesapları üzerinden paylaştığı görüntülerle, elinde rehine bulunan ürdünlü pilot muaz kasasbe'nin yakılarak öldürüldüğünü açıklandı. 

görüntülerde kasasbe'nin öldürülmeden önce darp edildiği de anlaşılıyor. öldürülmesinden önce kasasbe, uçağının düştüğü gün katıldığı operasyonla ilgili de bilgiler veriyor. metal bir kafese konulan kasasbe daha sonra diri diri ateşe veriliyor. 

işid'in açıklamasının ardından ürdün de, geçen hafta takas yoluyla serbest bırakılmasını istediği sacide rişavi'yi idam etmeye hazırlanıyor. afp, güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde rişavi'nin çarşamba günü idam edileceğini duyurdu. reuters da güvenlik kaynaklarına dayanarak idamın önümüzdeki bir kaç sat içinde gerçekleşeceğini duyurdu. 2005 yılında ürdün'de canlı bomba olarak saldırı girişimde bulunmuş, ancak üzerindeki bombalar patlamadığı için yakalanmıştı. 

idamlar artabilir

tek idamın rişavi ile sınırlı olmayabileciği belirtiliyor. anadolu ajansı'nın ürdün medyadan sorumlu devlet bakanlığı'na dayandırdığı habere göre rişavi dışında, "ebu huzeyfe" lakaplı ziyad kerbuli'nin de bulunduğu ürdün hapisanelerindeki üst düzey işid mensuplarının idam edileceğini duyurdu. al jazeera muhabiri de ürdün'de cezaevlerinde bulunan bazı işid mensuplarının, ülkede idam cezalarının uygulandığı tek hapishane olan suvayka'ya nakledildiği yönünde bilgiler olduğunu söyledi. 

'3 ocak'ta öldürüldü' 

ürdün ordusu pilotun bundan bir ay önce 3 ocak'ta öldürüldüğünü açıkladı. ordudan yapılan açıklamada kasasbe'nin kanının yerde kalmayacağı belirtildi. 

ürdün kralı dönüyor

ürdün kralı 2. abdullah, washington ziyaretini keserek pilotun öldürülmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için ülkesine dönüyor. 

işid'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sırasında ürdün hava kuvvetlerine ait f-16 savaş uçağı suriye'nin rakka kentinde düşmüştü. pilot aralık ayından beri işid'in elindeydi. 

obama: barbarlığın göstergesi

abd başkanı barack obama, işid'in, ürdünlü pilotu yakarak öldürmesi için "bu işid'in ahlaksızlık ve barbarlığının diğer bir göstergesidir" dedi. obama "bu, onların zayıflatılması ve nihayetinde yenilgiye uğratılmasını sağlamaya yönelik uluslararası bir koalisyonun ihtiyatını ve azmini iki misline çıkartacaktır" ifadesini kullandı.

ürdünlülere taziyede bulunan obama, "amerikan halkı adına, en derin taziyelerimi pilot kesasibe’nin ailesine ve sevdiklerine, ürdün silahlı kuvvetlerinin cesur erkek ve kadınlarına, ürdün kralı abdullah’a ve halkına iletiyorum." ifadeleri kullandı.

ürdün takası kabul etmişti

ürdün medya ve iletişim bakanı muhammed mumani daha önce, “işid’in sacide rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık ancak şu ana kadar  pilot muaz kesasibe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi.

işid, ürdün'de hapiste tutulan sacide rişavi’nin ürdünlü pilot muaz kesasibe karşılığında serbest bırakılması için verdiği süreyi akşam saatlerine kadar uzatmıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;