Suriyeli Mülteciler

IŞİD'den kaçanlar Türkiye sınırında

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad'dan kaçan siviller Akçakale Sınır Kapısı'nın diğer tarafında tel örgülerin arkasında bekliyor. Bölgede güvenlik önlemleri arttırıldı.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

IŞİD kurallarını açıkladı

Bir kilometre mesafedeler

Kalabalık arttı

Tel örgünün arkasında bekleyenler arasında kadın ve çocuklar ağırlıkta [AA]

suriye'de, el kaide bağlantılı irak-şam islam devleti'nin (işid) rakka kentine bağlı tel abyad'da yayınladığı bildiri sonrası, bölgeden kaçanlar türkiye sınırına yığıldı. bildirideki maddelere uymak istemeyen siviller akçakale sınır kapısı'ndan geçerek türkiye'ye sığınmak istiyor. 

türkiye, kalabalığın artması üzerine sınırda güvenlik önlemlerini arttırdı. bölgeye çok sayıda asker gönderildi. askerler geçişlere izin vermiyor. suriyelilerin sığınma talepleri yetkililerle görüşülüyor.

sınıra yığılan suriyeliler kamplara nakledilmek istemiyor. kendileri bağımsız olarak farklı illere gitmek istiyorlar. türk yetkiller ise buna izin vermiyor.

bölgeden gelen son haberlere göre, eğer anlaşma sağlanır ve yetkililer onay verirse suriyeliler akçakale sınır kapısı'ndan türkiye'ye alınacaklar.

10 maddelik bildiri

tel abyad'ı ele geçiren işid üç gün önce 10 maddelik bir bildiri yaynlamıştı. işid'in bölgede ilan ettiği kurallar şöyle. 

-akşam saat 5'ten sonra sokağa çıkılmayacak.

-çarşı merkezinde sigara içilmeyecek.

-iki kişi arka arkaya motorsiklete binmeyecek.

-kadınlar sokağa peçesiz çıkmayacak.

-kadınlar ekmek kuyruğuna girmeyecek.

-kadınlar sokağa eşi, kardeşi ve babası olmadan çıkmayacak.

-namaz saatinde tüm dükkanlar kapalı kalacak.

-çarşı merkezinde sigara içilmeyecek.

-çarşıda silahla dolaşılmayacak.

-evinde silah bulunanlar derhal örgüte teslim edecek.

işid ayrıca yedi gün içinde silahlarını teslim eden özgür suriye ordusu (öso) savaşçılarının affedileceğini duyurdu.

örgüt tel abyad ve çevresinde hem yedi muhalif grubun birleşerek oluşturduğu islami cephe ile hem de özgür suriye ordusu (öso) ile çatışıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;