IŞİD

IŞİD’e karşı ‘küresel strateji’ çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Irak Şam İslam Devleti’ne karşı mücadele stratejisinin masaya yatırılması amacıyla uluslararası bir konferans yapılması çağrısında bulundu.

Konular: Irak, Ortadoğu, Fransa
François Hollande, arabasından iniyor.
Hollande, ‘muhteşem ancak savunmasız’ bir ülke olarak tanımladığı Lübnan’ın güvenliğe ihtiyacı söyledi [Fotoğraf: Reuters]

fransız le monde gazetesine özel bir mülakat veren hollande, “ciddi maddi kaynaklara ve gelişmiş silahlara sahip; irak, suriye ve lübnan gibi ülkeleri tehdit eden bu grupla mücadele etmek için küresel bir stratejiyi devreye sokmalıyız” dedi.

hollande, işid ile mücadele konusunda kararsızlığa devam edemeyeceklerini de belirtti.

işid’in irak kürt bölgesine doğru ilerleyişinin ardından batı ülkelerinden işid’e karşı sesler de yükselmeye başladı.

abd ordusu, işid’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

irak ve suriye'de güçlü

irak şam islam devleti son dönemde suriye ve özellikle irak’taki ilerleyişiyle her iki ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı.

irak’taki kaos ortamı işid’in peşmerge kontrolündeki sincar, mahmur ve musul barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

peşmerge kuvvetleri mahmur’u ve musul barajı’nı işid’den geri aldı.

yüzlerce ezidinin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı sincar bölgesi ise işid’in elinde.

irak ordusu ise tikrit’i işid’den geri almak için yoğun saldırılar gerçekleştirmesine rağmen henüz örgüte karşı başarı sağlayabilmiş değil.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;