IŞİD

IŞİD'e katılmak isteyen üç İngiliz genç kefaletle serbest

Suriye'de IŞİD'e katılma planı ile geldikleri İstanbul'da gözaltına üç İngiliz genç, İngiltere'ye geri gönderilmelerinin ardından kefaletle serbest bırakıldı.

[Fotoğraf: Reuters]

suriye sınırını geçerek işid'e katılmak isteyen 17-19 yaşlarındaki üç genç cuma günü isranbul'da gözaltına alınarak pasaportlarına el konuldu. cumartesi gecesi sınır dışı edilip ingiltere'ye gönderilen gençler, kefaletle serbest bırakıldı.

işid'e katılmayı amaçladığı iddia edilen ingiliz pasaportlu üç kişinin, ispanya üzerinden türkiye'ye gittiği öğrenilmişti. 

gafur h, muhammed n. ve muhammed abdulla h, emniyet genel müdürlüğü istihbarat dairesi başkanlığının çalışmaları sonucu, "yabancı savaşçı" olduğu değerlendirilen kişilerin türkiye'den geçişlerini önlemek için oluşturulan risk analiz grubunda görevli polislerin takibine takılmış, bu kişiler istanbul'da havalimanında gözaltına alınmıştı.

ingiltere makamlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilen çalışmanın ardından üç kişi, ingiltere'ye geri gönderilmişti. 

üç genç kız suriye'ye geçmişti

daha önce ingiliz vatandaşları olan 15 yaşındaki amira abaze ile 16 yaşlarındaki şahimima begüm ve kadiza sultana'nın 17 şubat'ta londra'dan uçağa binerek istanbul'a geldikleri tespit edilmişti. 

ingiliz yetkililere göre, üç genç kızın hedefi işid'e katılmak üzere türkiye üzerinden suriye'ye ulaşmaktı. ingiliz kızlardan londra'dan ayrıldıklarından bu yana haber alınamıyordu.

daha sonra ise ingiltere polisi kızların suriye'ye geçtiğini açıkladı. 

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ise üç ingiliz kıza yardım eden kişinin işid karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduğunu söyledi.

"60 kadın ve genç kız işid’e gitti"

ingiliz polisi, şimdiye kadar yaklaşık 60 kadın ve genç kızın ingiltere'den suriye'ye işid'e katılmak için gittiğini tahmin ettiklerini açıkladı. 

ingiliz polisi ulusal koordinasyon terörle mücadele birimi komiser yardımcısı helen ball, bbc'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, "geçen yıl 22, toplamda da yaklaşık 60 kadın ve genç kız ingiltere'den suriye'ye gitti. bu kişilerin çoğunun işid'e katılmak için gittiğini tahmin ediyoruz" dedi. 

giden genç kızların yaşlarının küçük olduğuna dikkati çeken ball, "suriye'ye giden ingiliz kızlar konusunun giderek artan bir sorun olduğunu ve yetkililerin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini" belirtti. 

ingiliz hükümeti, yaklaşık 600 ingiliz vatandaşının suriye'ye ve irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;