Irak

'IŞİD’in elinde 450 Türkmen var'

Irak'ta Türkmenleri Kurtarma Kuruluşu'nun hazırladığı rapora göre ülkede IŞİD'in elinde arasında 50 kadın ve 70 çocuğun da olduğu 450 Türkmen rehine var.

Konular: Ortadoğu, IŞİD
Türkmenler Irak'ta zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. [Fotoğraf: AFP]

türkmenleri kurtarma kuruluşu hazırladığı raporu irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) parlamentosu'na sundu.

türkmenleri kurtarma kuruluşu başkanı ali kerim beyati, raporun, işid'in türkmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarını belgeleyen "bir ilk" olma niteliği taşıdığını söyledi.

kerkük, salahaddin, diyala ve musul'daki türkmenlere yönelik işlenen suçları içeren raporun 54 sayfadan oluştuğunu ifade eden beyati, türkmenlerin kurtarılması için merkezi irak hükümeti, ikby yetkilileri, türkiye ve uluslararası kuruluşlardan yardım isteyeceklerini vurguladı.

ikby parlamentosu insan hakları komisyonu başkanı soran ömer de raporda yer alan, işid'in türkmen halkına yönelik katliamlarından örnekler verdi.

kerkük'ün güneyindeki türkmen köyü beşir'de 12-13 haziran tarihlerinde işid üyelerinin büyük bir "vahşet" sergilediğini söyleyen ömer, yedi türkmen'e ait cesetlerin çırılçıplak olarak 20 gün boyunca elektrik direklerine bağlı bırakıldığını ifade etti.

işid'in aynı şekilde çıplak bir kadını da köyün meydanında astığını anlatan ömer, cesedi almaya çalışan köy sakinlerinden 15 kişinin öldürüldüğünün altını çizdi. ömer, işid’in 88 yaşındaki yaşlı bir adamı ve 10 yaşındaki bir çocuğu da öldürecek kadar insanlık değerlerinden uzak olduğunu söyledi.

türkmenlerin durumu

irak'ın en büyük ilçesi olarak bilinen telafer, ordu güçlerinin çekilmesi üzerine 16 haziran'da işid'in eline geçmişti. bunun üzerine on binlerce türkmen, telafer'i terk ederek peşmerge kontrolündeki bölgelere sığınmıştı.

ancak kaçış esnasında birçok türkmen, işid üyelerince alıkonulmuştu. bu türkmenlerin bir kısmı öldürülürken bazıları da esir alınmıştı.

işid'in 10 haziran'da musul'u, ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. şii milislerin de içerisinde yer aldığı irak ordusuyla peşmerge güçleri, işid'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor.

abd'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de irak ordusuna havadan destek veriyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;