IŞİD

IŞİD'in eline geçen Ratba’ya operasyon

Irak ordusu, pazartesi günü IŞİD'in ele geçirdiği Anbar eyaletinin Ratba ilçesini geri almak için operasyon başlattı. IŞİD'e yakın kaynaklar, örgütün ilçeden çekildiğini öne sürdü.

[Fotoğraf: AFP / Arşiv]

irak güvenlik kaynakları, ordunun işid’e kaptırdığı anbar'ın ratba bölgesini geri almak için operasyon başlattığını söyledi.

kaynaklara göre, ürdün'ün sınırına yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki ilçeye yönelik operasyona ordu ve polis mensuplarının yanı sıra aşiret mensuplarından oluşan haşdi aşairi güçleri de katıldı.

operasyon, ratba’nın kuzey ve doğusunda bulunan misak ve intisar bölgelerinden başlatıldı. burada iki taraf arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşandı.

güvenlik kaynakları, bölgedeki sivillerin işid tarafından rehin alınması nedeniyle operasyonun yavaş yürütüldüğünü ifade etti.

bölgeden çelişkili bilgiler geliyor. anbar valisi suheyb ravi, güvenlik güçlerinin ilçeyi tamamen ele geçirdiğini belirtirken başka kaynaklar çatışmaların devam ettiğini belirtti. işid'e yakın kaynaklar ise örgütün ilçeden çekildiğini öne sürdü.

anbar eyaletinden al jazeera’ye bilgi veren gazeteci muhammed duleymi, abd öncülüğündeki koalisyon uçaklarının da ratba’nın içinde ve dışında bazı hedefleri vurduğunu söyledi.

duleymi, pazartesi günü işid’in ele geçirdiği ratba’nın güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığını belirtti.

ilçenin işid’in eline düşmesiyle ile ilgili, duleymi, bölgedeki polis birliklerinin musul operasyonuna katılmak için ratba’dan ayrılmasının ilçenin düşmesinde rol oynadığına dikkat çekti.

'bağdat bize yeterli silah sağlamadı'

bölgedeki aşiret güçleri (haşdi aşairi), işid'in ilerlemesinden bağdat hükümetini sorumlu tuttu. haşdi aşairi liderlerinden visam hardan, 6 aydan beri maaşlarını almamalarına rağmen bölgeyi korumaya devam ettiklerini söyledi ve bağdat'ın kendilerine yeterli silah desteği vermediğini öne sürdü.

irak güvenlik güçleri işid'in 2014'te ele geçirdiği ratba ilçesini 2016'nin başında geri almıştı. ancak musul'a yönelik operasyonun başlamasından sonra işid bölgeye ani saldırı düzenleyerek pazartesi günü yeniden ele geçirdi.

kaynak: al jazeera ve aa arapça

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;