IŞİD

'IŞİD'in hilafeti İslami değil'

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan etmesini kınadı: "Bu adım Arap halkının diktatörlüğe karşı ayaklanmasını sekteye uğratacaktır."

Konular: Ortadoğu, Irak
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun (SMDK) İstanbul'daki toplantısı üç gün sürecek. [Fotoğraf: Al Jazeera- Arşiv]

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk) başkan yardımcısı nura amir, suriye ve irak'ta ele geçirdiği topraklarda hilafet ilan eden irak şam islam devleti'nin (işid) adımını kınadığını açıkladı. amir, işid'in kararını, halkın kendi geleceğini tayin etmesi ilkesine el koyma olarak nitelendirdiklerini söyledi.

işid'in hilafet ilanının arap halklarının diktatörlüğe karşı olan mücadelesini baltalayacağını belirten amir, "işid'in bu hareketi sadece esed rejimine ve onun bölgedeki işbirlikçilerine hizmet ediyor" dedi.

amir ayrıca, işid'in hilafet ilanının islam'la hiçbir ilgisi olmadığını, sadece esed tarafından oluşturulan ve işid'in lideri ebu bekir bağdadi tarafından uygulanan bir taktik olduğunu ileri sürdü. amir bu taktiğin özgürlük, demokrasi ve adalet amaçlarıyla ortaya çıkan devrimi rayından çıkarma amacını taşıdığını belirtti.

işid tehdidinin ilk farkına varanların suriye halkı ve silahlı muhalifler olduğunu kaydeden amir, esed rejimi ve radikal gruplar tarafından temsil edilen 'terörizmle' savaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

alimler birliği'nden eleştiri

liderliğini iraklı sünni lider haris dari’nin yaptığı irak müslüman âlimler heyeti, irak şam islam devleti’nin (işid) ‘hilafet’ ilanına ilişkin yayınladığı bildiriyle “hilafeti ilan edenler, devrime ve devrimcilere hizmet etmek için bu eylemden vazgeçmeli” çağrısında bulundu.

bildiride, "hilafet de dâhil altyapı hazırlanmadan herhangi bir devletin ilan edilmesi, bütün halkı olumsuz etkileyecek başarısızlığa neden olur" denildi.

savaşın devam ettiğine dikkat çekilen bildiride, halkın güvenliği ve istikrarının sağlanmamış olmasıyla sınırların netleşmemiş olmasının islami açıdan biat meselesini zorunlu kılmayacağı vurgulandı.

irak şam islam devleti (işid) suriye’nin halep kentinden irak’ın diyala eyaletine kadar ele geçirdiği bölgelerde hilafet, lideri ebu bekir el bağdadi’yi de 'halife' ilan etmiş ve müslümanların ‘halifeye’ biat etmelerinin farz olduğunu duyurmuştu.

makdisi: zamanı değil

selefi akımının önde gelen isimlerinden şeyh ebu muhammed makdisi, işid’in hilafet ilan etmesine şüpheli ve çekingen yaklaştığını belirterek, işid üyelerine örgütten ayrılma çağrısını yineledi.

herkesin hilafetin geri gelmesini, sınırların kalkmasını, 'tevhid' bayrağının yükselmesini istediğini belirten el makdisi, durumun gerçeğe uygun olmasını vurguladı. makdisi “kim bir şeyin vakti gelmeden olmasına acele ederse bundan mahrum olur” dedi.

hilafet ilanı

irak şam islam devleti (işid) pazar günü irak'ın diyala vilayetinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

abd'nin gözü yeniden 'ılımlı muhalefette'

abd dışişleri bakanı kerry, cuma günü washington’un suriye'deki 'ılımlı muhalefete' 500 milyon dolarlık yardım planını açıklamasının ardından muhaliflerin hem suriye hem de irak’ta işid’e karşı mücadelede rol alabileceğini söylemişti.

kerry ayrıca muhalefet lideri carba’nın irak topraklarına kadar uzanan büyük bir aşiretin mensubu olduğunu belirterek, “carba bu bölgelerde çok sayıda kişiyi tanıyor. onun ve muhalefetin bakış açısı ilerlememiz açısından önemli olacaktır” şeklinde konuştu.

açıklama, obama yönetiminin suriyeli ‘ılımlı muhaliflere’ askeri eğitim ve teçhizat sağlanması gibi yardımlar için abd kongresi’nden 500 milyon dolar talep etmesinden bir gün sonra geldi.

muhalefet için 500 milyon dolarlık plan

obama yönetimi, suriyeli ılımlı muhaliflere askeri eğitim ve teçhizat sağlanması gibi yardımlar için abd kongresi’nden 500 milyon dolar talep etti.

abd hükümetinin 2015 yılı denizaşırı operasyonlar raporunda yer alan açıklamaya göre, suriye’deki ‘ılımlı muhalefete’, suriye halkının savunulması için askeri eğitim ve teçhizat sağlanmasının yanı sıra muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde istikrar sağlanması ve 'terör saldırılarına' karşılık verilmesi hedefleniyor.

obama yönetimi, ocak ve şubat ayında isviçre’nin cenevre kentinde düzenlenen konferansta ılımlı muhalefete daha fazla yardım edileceği sözünü vermişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;