IŞİD

IŞİD’in Irak’taki hedefleri vuruldu

ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları Irak topraklarında bulunan Irak Şam İslam Devleti hedeflerine yeni saldırılar düzenledi. Fransa koalisyon güçlerine destek amacıyla savaş uçağı sayısını arttıracağını duyurdu.

Konular: Ortadoğu, Irak
Koalisyon güçleri Irak'taki IŞİD hedeflerini bombaladı. [Fotoğraf: Reuters]

abd savunma bakanlığı koalisyon güçlerine bağlı insansız savaş uçakları ile irak şam islam devleti (işid) hedeflerine beş saldırı düzenlendiğini duyurdu. ingiltere ordusuna ait savaş uçaklarının destek verdiği saldırılarda başkent bağdat’ın batısında bulunan işid’e ait iki konvoy hedef alındı. son saldırılarla birlikte 8 temmuz’da koalisyon güçlerinin irak ve suriye topraklarında işid hedeflerine yönelik başlattığı hava saldırılarının sayısı 300’ü aştı.

fransa koalisyon güçlerine destek amacı ile üç savaş uçağı ve bir savaş gemisini daha bölgeye gönderme kararı aldı. savunma bakanlığı savaş gemisinin basra körfezi'ne demirleyeceğini ve abd güçlerine her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.

böylece fransa’nın abd öncülüğünde kurulan koalisyonda savaş uçağı sayısı dokuza yükseldi. fransa savunma bakanlığı ayrıca bölgede istihbarat işlerinde kullanılmak üzere insansız hava aracı ve havada yakıt ikmali için yakıt taşıyan kargo uçakları ile de koalisyona destek vereceğini duyurdu.

rebia ve zumer geri alındı

bölgede bulunan al jazeera muhabiri emir fındi, peşmerge güçlerinin ülkenin kuzeyinde bulunan ninova eyaletine bağlı zumer ve rebia kentlerinde kontrolü büyük oranda sağladığını söyledi.

her iki bölgede de yaklaşık bir haftadır peşmerge birlikleri ile işid arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. koalisyona bağlı savaş uçakları çatışmalarda peşmerge güçlerine destek vermiş ve işid'e ait çok sayıda araç ve binayı savaş uçakları ile vurmuştu.

peşmerge yetkilileri işid’e bağlı çok sayıda savaşçının çatışmalarda hayatını kaybettiğini, hayatta kalanların ise bölgeden kaçarak kırsal kesime çekildiğini vurguladı.

al jazeera muhabiri fındi, zumer’in musul’un kuzey batısında yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunduğunu ve ele geçirilmesinin musul’a yapılacak saldırılarda peşmerge güçlerine önemli bir avantaj sağlayacağını ifade etti.

kürt birlikleri suriye sınırında bulunan musul’un batısındaki rebia kentini de kısmen ele geçirdi. peşmerge dün kente girdiğini açıklamıştı.

fındi, peşmerge güçlerinin kentte rahat hareket edemediğini, bunun nedeninin de işid’in çekilirken çok sayıda yola ve sokağa kurduğu bombalı tuzaklar olduğunu söyledi.

fındi’ye göre, peşmerge güçlerinin rebia’yı kontrol altına alması ile musul’un doğusunda bulunan sincar ilçesine giden yol da peşmergenin kontrolüne geçmiş oldu.

musul’a yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan sincar iki aydır işid’in kontrolünde bulunuyor.

peşmerge güçleri suriye sınırında bulunan kenti ele geçirmek için üç koldan saldırı başlatmıştı. kürt güçleri aynı zamanda burada bulunan rebia sınır kapısını da güvenli bir hale getirmek istiyor.

musul işid’in elinde

işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

gözlemevi’ne göre suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta şu ana kadar 171 bin kişi hayatını kaybetti.

'hilafet' ilanı

işid irak'ın diyala eyaletinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;