Türkiye

'IŞİD'in Türkiye'ye tehdidi artacak'

HDP Eş Başkanı Demirtaş, Türkiye'nin düşmanının IŞİD olduğunu belirterek, Süleyman Şah operasyonunun PYD ile Türkiye ilişkilerini güçlendireceğini umduğunu söyledi.

Konular: Kürt sorunu

Haberin Öne Çıkanları

'Umarım ilişkiler güçlenir'

'Türkiye'nin düşmanı PYD değil IŞİD'

demirtas
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş Şah Fırat operasyonunu değerlendirdi. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

türk silahlı kuvvetleri tarafından önceki gün suriye topraklarında bulunan süleyman şah saygı karakolu’na yapılan operasyonu değerlendiren hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, bunun pyd ve rojava bölgesi ile ilişkinin gelişmesine vesile olmasını umduğunu belirterek, işid’in bundan sonra türkiye’ye yönelik tehditlerinin fazlalaşacağını savundu.

gazetecilerin sorularını yanıtlayan hdp eş genel başkanı, işid ile mücadele konusunda türkiye’yi net bir tutum almamakla eleştirerek şunları söyledi.

"şimdi geldiğimiz noktada görülüyor ki, işid artık yavaş yavaş türkiye'yi tehdit etmeye başladı. bence işid bundan sonra daha fazla tehdit oluşturacak. sadece süleyman şah türbesi ile de yetinmeyeceklerdir. yapabilecekleri her yerde türkiye'ye dönük tehditlerini artıracaklardır. bu tehdide karşı hükümetin çok sağlıklı bir pozisyon alması lazım. işid ve işid zihniyetiyle mücadele konusunda bölgedeki demokrasi güçleriyle, özellikle pyd ile işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu görmesi lazım."

operasyonun pyd'nin türkiye ile en küçük bir düşmanlık ilişkisinin olmadığını ve olamayacağını da ortaya koyduğunu vurgulayan demirtaş, türkiye’nin düşmanının işid olduğunu belirtti.

"oradaki pyd güçleri, orada yaşayan halk türkiye için tehdit değil, düşman değil. tam tersine işid türkiye'nin düşmanıdır. umarım bu mesele türkiye ile resmi olarak pyd ve rojava bölgesi arasında olması gereken ilişkinin gelişmesine vesile olur, çünkü sonsuza kadar korkular ve düşmanlıklar üzerine kurulamaz. sağlıklı temelde karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini biz hep destekledik."

'çözüm sürecinde ilerleme yok'

gazetecilerin öcalan'ın sunduğu 10 maddelik çözüm taslağına ilişkin sorusu üzerine demirtaş, henüz bir ilerleme olmadığını, bir mutabakat için açıklama noktasına gelinmediğini söyledi.

hükümetin tek yanlı tutumu dayatması ve manipülasyonları nedeniyle ortak açıklama yapılamadığını iddia eden demirtaş şöyle dedi:

"yoksa biz barış müzakerelerinin bir an önce başlamasını destekliyoruz, bunun için çaba sarf ediyoruz. barışın kalıcı hale gelmesi için uğraşıyoruz. türkiye halklarının bugün en acil ihtiyaçlarının barış olduğunun bilinciyle, sorumluluk göreviyle bu meseleye yaklaşıyoruz. henüz ortaya somut bir şey çıkmış değil."

kandil'e heyet

demirtaş, sırrı süreyya önder ile ceylan bağrıyanık'ın da aralarında bulunduğu bir heyetin bugün kandil'e gittiğini belirterek, heyetin dönmesiyle ankara'da tekrar karşılıklı temaslarda bulunacaklarını, sonucun olumlu olması durumunda neticelerin kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

kaynak: al jazeera türk-ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;