Avrupa

İskoçya'dan yeni bağımsızlık girişimi

İskoç parlamentosu, ülkede 2018'in sonlarında ya da 2019'da yeni bir bağımsızlık referandumu gerçekleştirilmesini öngören teklifi kabul etti. İskoç parlamentosundaki oylamanın hemen ardından bir açıklama yapan İngiliz hükümeti, konuyu tartışmaya açmayacaklarını ifade etti.

Konular: Avrupa

iskoç parlamentosu, birinci bakan nicola sturgeon tarafından sunulan ve 2018'in sonlarında ya da 2019'da yeni bir birleşik krallık'tan bağımsızlık referandumu yapılmasını öngören teklifi 28 mart'ta kabul etti. 

parlamentosundaki oylamanın hemen ardından bir açıklama yapan ingiliz hükümeti, iskoçya hükümeti ile yeni bir referandum ile alakalı herhangi bir görüşme yapılmayacağını açıkladı. 

iskoçların yeni bir bağımsızlık referandumu yapabilmesi için ingiliz hükümetinin onayı gerekiyor. 

2014'te "hayır" denmişti 

iskoçya'da 18 eylül 2014'te gerçekleştirilen referandumda, özerk statüdeki ülkede bağımsızlığa "hayır" diyenlerin oranı yüzde 55 olurken, birleşik krallık'tan bağımsızlık isteyenler yüzde 45'te kalmıştı.

iskoçya; ingiltere, galler ve kuzey irlanda ile birlikte birleşik krallık'ı oluşturan dört ülkeden biri; 5,5 milyonluk nüfusuyla ingiltere'den sonra en kalabalık ikinci birleşik krallık ülkesi.

ülke, 1707 yılında iskoç ve ingiliz parlamentoları tarafından kabul edilen birleşme yasası ile birleşik krallık altında yönetilmeye başlamıştı.

kaynak: reuters 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;