İngiltere

İskoçya'nın bağımsızlığı kararsızların elinde

İskoçya’nın Britanya’dan ayrılmasının oylanacağı 18 Eylül’deki referandum öncesi evet ve hayırcıların oranı birbirine çok yakın. Bağımsızlığı, hâlâ kararsız olan yüzde 17 belirleyecek.

Referandum günü yaklaştıkça tarafların seçim çalışması hızlanıyor. [Fotoğraf:AFP]

iskoçya referandumuyla ilgili yapılan son anketler, 307 yıllık birliğin tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

"icm" isimli kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı son ankette, 18 eylül'de yapılacak iskoçya'nın bağımsızlık referandumunda "evet" diyeceklerin oranının yüzde 49, bağımsızlığa "hayır" diyeceklerin oranının ise yüzde 51 olduğu ortaya çıktı.

ancak iskoçyalıların yüzde 17'si hâlâ kararsız. 

anket, ingiliz hükümetinden yetkililerin, bu hafta iskoçya'da yaptıkları "bağımsızlığa hayır deyin" çağrıları sırasında düzenlendi.

referandum haftası boyunca birlik yanlısı ile karşıtı gruplar kampanyalarını hız vererek sürdürecekler.

şirketler iskoçya’yı terk edebilir

bu arada iskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı iskoç ulusal partisi'nin (snp) lideri alex salmond, bazı işletmelerin, petrol şirketlerinin ve süpermarketlerin bağımsızlıkla ilgili göz korkutucu açıklamalar yapmasını eleştirdi. bazı şirketler, bağımsızlığın olumsuz sonuçları olacağını açıklıyor.

royal bank of scotland (rbs), iskoçya'nın 18 eylül'deki referandumda bağımsızlık ilan etmesi durumunda finansal karmaşaya sürüklenmemek için banka merkezini londra'ya taşıyacağını açıkladı.

iskoçya bağımsız olursa birleşik krallık, toprağının üçte birini kaybedecek ve nüfusu 5 milyon azalacak. olası bağımsızlığın doğurabileceği ekonomik belirsizliğin, iskoç seçmenlerin gelecek haftaki kararlarını belirlemesi bekleniyor. bağımsızlık halinde, iskoçya'nın hangi para birimini kullanacağı, avrupa birliği'ne ve nato’ya yeniden üye olup olmayacağı, kuzey denizi'ndeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin nasıl paylaştırılacağı gibi belirsizlikler bulunuyor.

18 eylül'de iskoç halkına, "iskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "bağımsızlığa evet" sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili londra ile edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, iskoçya 24 mart 2016'da birleşik krallık'tan resmen ayrılacak.

iskoçya domino etkisi yaratabilir

İskoçya referandumunu merakla bekleyen Katalanlar 11 Eylül'de bağımsızlık talebiyle yürüdü.
[[Fotoğraf:Reuters]]

iskoçya'nın olası bağımsızlığının bazı ab ülkeleri için "örnek teşkil edebileceği" endişesi de var. bu konuda endişe duyan ispanya hükümeti, ülkenin kuzeydoğusundaki katalonya için benzer bir referandum yapılmasının mümkün olmayacağının her fırsatta altını çiziyor. hem ispanya hükümeti hem de katalan özerk yönetimi, gelecek haftaki iskoçya referandumunu yakından takip ediyor. ayrılıkçı katalanlar 9 kasım’da benzer bir referandum planlasa da, ispanya anayasa mahkemesi tarafından bu referandum meşru kabul edilmiyor.

metroscopia şirketinin yaptığı son ankete göre bağımsızlık isteyen katalanların oranı, istemeyenlerden bir puan daha fazla. iskoçya ekonomik olarak ingiltere’ye daha bağımlıyken, katalonya, ispanya’nın diğer kısmına göre ekonomik anlamda daha gelişmiş durumda. bu da ayrılıkçı katalanların elini güçlendiriyor.

iskoçya’daki referandumu hollanda ve fransa da yakından izliyor. korsika’da da fransa’dan ayrılmaya yönelik bir talep var. belçika nüfusunun üçte ikisini oluşturan felemenkler arasında da bağımsızlık ya da aynı etnik kökenden oldukları hollanda’ya bağlanmayı talep edenler var.

iskoçya ve katalonya’ya daha fazla yerel yönetim imtiyazı verilmesi de bu ayrılık taleplerine karşı ingiltere ve ispanya tarafından koz olarak masada tutuluyor.

kaynak: aa, bbc, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;