Suriye'de iç savaş

İslami Cephe Halep'te rejime direniyor

Suriye'nin Halep kentinin Handerat bölgesinde muhalif İslami Cephe'ye bağlı birlikler rejim güçlerine düzenlediği operasyonlarda 6 noktanın denetimini ele geçirdi. Çatışmalarda ayrıca 15 rejim askeri öldürüldü.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Son birkaç gündür yaşanan çatışmalarda muhaliflerden ve rejim güçlerinden çok sayıda kişi öldü. [Fotoğraf: AJT- Yılmaz Bilgen]

islami cephe'nin basın sorumlularından salih anadani, "islami cephe'ye bağlı birlikler sabah saatlerinde halep'in ardu'l melah bölgesinin kuzeyinde esed güçlerinin bulunduğu yerleri roket, füze ve 'cehennem' toplarıyla vurdu. bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı" dedi.

çatışmalarda 15 rejim askerinin hayatını kaybettiğini ifade eden anadani, "islami cephe, ardu'l melah bölgesinde şam yönetimine bağlı güçlerin bulunduğu birçok noktaya saldırarak 6 noktayı ele geçirdi. ele geçirilmeyen birçok nokta da isabet aldı. esed güçleri isabet alan karargâhlardan kaçarken, bölgede yoğun dumanlar yükseldi" diye konuştu.

islami cephe'nin bölgedeki diğer muhalif gruplarla beraber hareket ettiğini belirten anadani, silahlı muhaliflerin bölgede ilerleyişinin devam ettiğini kaydetti.

rejim-işid ittifakı

halep’te daha önce handerat -sifet hattından saldıran rejim ordusu birlikleri şimdi de beric ve mellah köylerinden de yeni cepheler açarak saldırılarını sıklaştırdı.

son iki gündür ise mellah bölgesi en sıcak cephe özelliğini koruyor. halep merkeze tek ulaşım yolu olan kastillo geride kalan iki gün boyunca süren yoğun hava bombardımanları dolayısıyla günün bazı saatlerinde muhalifler tarafından geçişe kapatılıyor.

ayrıca rejim güçleri hava bombardımanları dışında ellerinde bulunan uzun ve orta menzilli füzelerle kastillo geçidi'ni vuruyor.

halep merkeze mevcut tek ulaşım koridoru olan kastillo yolunun kapanma ihtimali karşısında muhalifler halep’in güneybatı bölgesinden yeni bir yol açtı.

halep’te kürt nüfusun yoğun olduğu ve pyd güçlerinin kontrolünde olan kenar semtlerden halidiyye’den idlib bölgesine açılan yeni yol kullanıma hazır hale getirilirken, yolun çevresi ise ısı güdümlü füze saldırılarına karşı toprak ve taş barikatla örüldü.

nübbül ve zehra’da durum sakin

halep kuşatmasına misilleme olarak aralık ayının ilk günlerinde muhaliflerce başlatılan ve halep’e 18 kilomtre uzaklıktaki nusayri köyleri nübbul ve zehra’da beş gün süren şiddetli çatışmalar yerini karşılıklı top atışlarına terk etti.

rejimin halep'te muhaliflere karşı saldırılarını arttırması ile eş zamanlı olarak işid de, halep’in kuzeyindeki savran, umm huş, harcele, delha, tuli ve mera’da son iki aydır süren sessizliğini bozarak, muhaliflere yönelik saldırılarını sıklaştırdı.  

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;