Euro Bölgesi borç krizi

İspanya’da genel grev

Bir günlüğüne eyleme giden sendikalar, muhafazakar hükümetin çalışma reformu ile kamu harcamalarını azaltmasını protesto etti.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Kamu hizmetleri aksadı

'Borcunu azalt' baskısı

Halk reforma 'karşı'

Madrid yönetimi 2012'de kamu harcamalarını 11,8 milyar dolar azaltıp, vergileri 8,3 milyar dolar artıracağını açıkladı. [Reuters]

ekonomik krizle mücadele eden ispanya'da, iktidardaki sağ tandanslı hükümetin kabul ettiği çalışma reformuna tepki için genel grev ve protesto gösterileri düzenlendi. madrid, barcelona, valencia ve sevilla gibi büyük şehirlerde yapılan geniş katılımlı gösteriler, akşam saatlerinde sona erdi.

grev, ülkede uçuşları ve kamu hizmetlerini aksatırken, günün ilk saatlerinde başkent madrid'deki bir otobüs deposunda göstericiler ile polis arasında gergin anlar yaşandı. fuencarral deposu önünde toplanan yaklaşık 100 göstericiden bazıları, yolu kapatıp seferleri önlemeye çalıştı.

ayrıca bazı sendika üyelerinin gece yarısı, hal giriş ve çıkışlarını kapattığı, vardiyalı çalışılan otomobil fabrikalarının önlerinde de olayların çıktığı belirtildi. polisin bazı göstericileri yere yatırıp üstlerini aramasıyla gerginlik arttı.

içişleri bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada, olaylar sonrasında ispanya genelinde 58 kişinin gözaltına alındığı, 6'sı polis olmak üzere en az 9 kişinin hafif yaralandığı kaydedildi.

ispanya'nın önde gelen sendikalarından ccoo'nun lideri ignacio fernandez toxo, 'hükümetin zalim reformuna yanıt verdiklerini' söyledi. sendikalar, genel greve katılımın yüzde 89 düzeyinde olduğunu belirtti.

genel grev kapsamında düzenlenecek sokak gösterilerinin çoğu ise akşam mesai saati sonrasına ertelendi.

ispanya'da hükümet ile iki büyük sendika arasında varılan mutabakata göre, tren ve otobüs seferlerinin en az üçte biri, yurt içi uçuşların yüzde 10'u, yurt dışı uçuşların yüzde 20'si sürecek. havayolu şirketleri iberia, air nostrum ve vueling ise perşembe günü 200 civarında seferlerini erteledi.

okulların ve sağlık ocaklarının açık olduğu ispanya'da, hastanelerin ise en alt düzeyde hizmet vermesi planlanıyor.

başkent madrid'in puerta del sol meydanı'nda çarşamba akşamı düzenlenen hükümet karşıtı gösteriye de binlerce kişi katılmıştı.

ab baskı yapıyor

ispanya hükümeti, euro bölgesi'nde yeni mali istikrarsızlıkların önlenmesi için kamu harcamalarını ve borcunu azaltma yolunda ab'nin baskısı altında.

sendikaların eleştirdiği çalışma reformu ise işçilerin işe eleman almasının ve işten eleman çıkartmasının kolaylaştırılmasını, işten çıkartılanlara verilen ödemelerin de azaltılmasını öngörüyor.

madrid yönetimi şu ana dek 2012'de kamu harcamalarını 11,8 milyar dolar azaltacağını, vergileri de 8,3 milyar dolar artıracağını açıklamıştı. ancak bazı ekonomistler ülkede 66,6 milyar dolarlık kesintiye ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

‘reform gerek’

ispanya'da geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan genel seçimi kazanan muhafazakar halk partisi, istihdam sağlayacağını belirttiği reformların ekonominin kurtarılması için gerekli olduğunu savunuyor. başbakan mariano rajoy, yüzde 23 oranındaki işsizliği azaltma ve kamu finansmanında istikrar sağlama sözü vermişti.

perşembe günkü genel grev ise rajoy hükümetine karşı gidilenlerin ilki.

ispanya'da kısa süre önce yapılan bir kamuoyu araştırması halkın dörtte üçünün çalışma reformuna karşı olduğunu göstermişti. ancak aynı araştırmaya katılanların çoğu genel grevin ülkede durumu daha da kötü hale getirebileceğini söylemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;