İsrail - Filistin sorunu

'İsrail 2015'te 170 Filistinli öldürdü'

BM'ye göre, İsrail 2015 yılında 170 Filistinliyi öldürdü, 15 bin 377'sini yaraladı. İsrail son bir yıl içinde Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 539 ev ve tesisi de yıktı.

[ARŞİV]

birleşmiş milletler insani işler koordinasyon ofisi'nin (ocha) açıkladığı rakamlara göre, israil son bir yılda 170 filistinliyi öldürdü, 15 bin 377'sini yaraladı.

aynı dönemde 26 israillinin de öldürüldüğü bildirilen ocha raporunda, ölümlerin işgâl altındaki filistin toprakları ve israil'deki "saldırı ve çatışmalarda" gerçekleştiği belirtildi. filistinlilerin 141'i, israillilerin ise 26'sı ekim ayından bu yaşanan olaylarda hayatını kaybetti.

ekim başından bu yana öldürülen filistinlilerin yüzde 63'ünün "saldırı düzenlediği" iddiasıyla vurulduğu kaydedildi. ocha raporunda ayrıca, 2015'te 15 bin 377 filistinli'nin yaralandığı, bu yaralanmaların yüzde 90'ının israil işgâli altındaki doğu kudüs ve batı şeria'da yaşandığı aktarıldı. yaralanmaların yüzde 14'ü gerçek mermi ile vurulma sonucu gerçekleşti.

filistinlilere ait 539 ev ve tesis yıkıldı

ocha'nın raporuna göre, israil 2015 yılı içinde batı şeria ve kudüs'te filistinlilere ait 539 ev ve tesisi yıktı. yıkımlar sonucu 742 filistinli bulundukları yerden göç etmek zorunda kalırken, yıkımlardan olumsuz etkilenen toplam kişi sayısı 2 bin 600 olarak açıklandı. israil yıkımların çoğuna "bu yapıların ruhsatsız olduğu" gerekçesini gösterirken, yıkılan evlerden 19'u ise sahiplerinin "israillilere saldırmasına ceza" olarak gerçekleşti.

filistin topraklarında 1948'de kurulan israil devleti, doğu kudüs ve batı şeria'yı da 1967'den beri işgâl altında tutuyor. işgâl altındaki doğu kudüs'te 200 bin, batı şeria'da ise 400 bin civarında yahudi yerleşimci var. uluslararası hukuka göre buralardaki tüm yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. gazze şeridi ise 2006'dan bu yana israil tarafından abluka altında. israil inşa ettiği ayrım duvarı ile batı şeria'da yaşayan filistinlilerin kudüs'e girişlerini engelliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;