İsrail - Filistin sorunu

İsrail 805 kişiyi öldürdü

İsrail'in Gazze'de aralıksız süren saldırılarında ölü sayısı 805'e yükseldi. İsrail uçaklarının vurduğu Deyr El Balah'ta üç kadın hayatını kaybetti. İsrail ordusu Birleşmiş Milletler'e ait bir okulu da yerle bir etti.

Gazze'de 7 Temmuz'da başlayan İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin neredeyse tamamı sivil. [Fotoğraf: Reuters]

israil'in gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 805'e yükseldi. ölenlerin 190'ı çocuk, 97'si kadın, 47'si de yaşlı. saldırılarda 5 bin 207 kişi de yaralandı.

israil ordusu, gazze'nin kuzeyindeki cabalya bölgesinde ağır topçu bombardımanı gerçekleştiriyor. 

savaş uçakları ise, deyr el balah'ta iki ailenin evine saldırı düzenledi. şeyh ali ailesinin evinin vurulması sırasında bir kadın öldü, altı kişi yaralandı. 

diğer saldırıda ise iki filistinli kadın öldü. 

beyt lahiye'de ve tufah bölgelerinde de hava saldırıları var.

israil bm okulunu vurdu

israil ordusu dün birleşmiş milletler filistinli mültecilere yardım kuruluşu'nun (unrwa) gazze'nin beyt hanun bölgesinde bulunan okulunu hedef aldı.

saldırıda ilk belirlemelere göre çoğu çocuk en az 15 kişi hayatını kaybetti, en az 200'den fazla kişi yaralandı.

yaralıların kaldırıldığı kemal advan hastanesi doktoru, hastanenin küçük olduğunu ve bu kadar çok yaralıya bakılmasının imkansız olduğunu söyledi.

al jazeera'ye konuşan ve saldırıdan yaralı olarak kurtulan bir filistinli, bm okulunda bir tane bile silahlı kimsenin olmadığını söyledi. başka bir yaralı ise "kızılhaç bize okulu boşaltın dedi. on dakika sonra bombalar gelmeye başladı. biz silahlı mıyız? kardeşim silahlı mı?" ifadelerini kullandı. 

hayatını kaybeden çocukların aileleri saldırıdan sonra okulu ziyaret eden bm yetkililerini protesto etti. ölen çocukların yakınları bm yetkililerinin araçlarına saldırdı. 

bm çalışanları da öldürüldü

bm genel sekreteri ban ki-moon, bm okuluna yapılan saldırı nedeniyle ‘dehşete düştüğünü’ ve saldırıda bm çalışanlarının da öldürüldüğünü söyledi.

ramallah'taki filistin hükümeti de, israil'in gazze'deki bm okuluna düzenlenlediği saldırıyı "bütün uluslararası sözleşmelere yapılmış bir darbe" olarak niteledi.

filistin hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada israil'in filistin halkına yönelik "katliamlarını" durdurması istendi.

'koordinatlar verilmişti'

saldırıdan sonra twitter üzerinden açıklama yapan unrwa sözcüsü chris gunness, beyt hanun'daki okullarının koordinatlarını israille çok önceden resmi olarak paylaştıklarını söyledi.

unrwa'nın ispanya'daki temsilcisi raquel marti de twitter üzerinden perşembe günkü saldırılarda ilk defa unrwa'ya bağlı çalışan bir öğretmenin öldüğünü söyledi. 

unrwa'ya bağlı okul, sivillerin sığındığı, gazze'deki az sayıda güvenli noktadan biriydi. 

bombalamalar aralıksız sürüyor

israil ordusunun hedefindeki noktalardan biri de şeyh rıdvan semtiydi. sivil yerleşim alanlarının bulunduğu bölgeye atılan füzeler filistinli ailelerin yaşadığı iki apartmana isabet etti.

han yunus'taki huza ve abasan bölgeleri ile beyt hanan semtleri de iki gündür israil savaş uçakları tarafından bombalanıyor.

huza semtine giren israil askerleri bombalamalarda ölen filistinlilerin cesetlerinin kaldırılmasına izin vermiyor. bölgedeki aileler evlerine hapsolmuş durumda. hareket halindeki her şeye ateş ediliyor. ambulanslar ve kurtarma ekipleri de sürekli bombalamalar devam ettiği için bölgeye giremiyor. 

beyt hananu ve han yunus semtlerinde yaralılar aileleri veya yakınları tarafından sırtlarda taşınarak en yakın hastaneye ulaştırılıyor.

bombalamalar sonucu yıkılan binaların altında hâlâ çok sayıda filistinli var. 

gazze'de 7 temmuz'da başlayan israil saldırılarında şimdiye kadar en az 804 filistinli öldü, 5 bine yakın kişi yaralandı. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;