İsrail

'İsrail ABD gemisini kasten vurdu'

Al Jazeera’nin ilk kez yayınladığı ses kayıtları, İsrail uçaklarının 1967’de Amerikan gemisi USS Liberty’i, Amerikan gemisi olduğunu bildiği halde vurduğunu ve olayın ‘kaza’ olmadığını ortaya koyuyor.

Konular: ABD, İsrail, Ortadoğu
İsrail tarafından vurulan US Liberty gemisi
al jazeera’nin olayla ilgili ulaştığı ve daha önce hiç yayınlanmayan belgeler, 1967’deki altı gün savaşı (arap-israil savaşı) sırasında yaşanan olayın detaylarını ve israil’in olayın üzerini örtmek için ortaya koyduğu çabayı gösteriyor. 
arap - israil savaşı'nı gözlemlemek üzere sina açıklarına giden abd zırhlı gemisi uss liberty, 8 haziran 1967’de israil hava ve deniz güçleri tarafından bir saatten uzun süren bir operasyonla vuruldu. 34 amerikan askeri öldü, 171’i yaralandı. israil olaydan sonra abd’den özür diledi ve geminin düşman ülke mısır’a ait bir gemi olduğu düşünülerek vurulduğunu açıkladı.
al jazeera’nin ulaştığı gerçek kayıtlara göre, saldırıyı gerçekleştiren israilli pilotlar ile kontrol kulesi arasında yapılan konuşmalarda vurulan geminin amerikan gemisi olduğu açıkça tespit ediliyor ve bu tespitten yaklaşık 20 dakika sonra israil hücum botlarının 25 amerikan askerinin ölümüne neden olan torpido füzesi saldırısı gerçekleşiyor.
kayıtlara göre o gün saat 14.00’da geçen konuşmada şu ifadeler yer alıyor:
pilot: amerikan mı?
2. pilot: ne demek amerikan mı?
kontrol kulesi: neden bahsediyorsunuz? yorum yok.
bu konuşmadan sonra israil jetleri gemiyi bombalıyor. jetler çekiliyor ve üç adet israil hücumbotu gemiye yaklaşıyor.
saat 14.12’de yapılan görüşmedeki konuşmada ise tam olarak şu ifadeler kullanılıyor:
pilot: gemi hangi devlete ait?
kontrol kulesi: amerika.
yıllar sonra saldırı ve sonrasıyla ilgili detayları al jazeera’ye anlatan birinci derecede tanıklar, israil’in özellikle saldırıyla ilgili gerçekleri örtbas etmek ve bunun için amerikan yönetimini etki altına almak için yaptıklarını ortaya koyuyor. 
abd yönetiminin olaya yönelik ilk tepkisini dönemin abd dışişleri bakanlığı arap-israil masası sorumlusu bill wolle şöyle anlatıyor:
"hemen yedinci kata çıkmam söylendi, çünkü dışişleri bakanı dean rusk, israil büyükelçisi harman'ı bizzat çağırmıştı. görüşmeleri boyunca oturup not aldım. bakan yüksek sesle bu olayın neden ve nasıl olduğuna dair açıklama istiyor; olaydan habersiz görünen büyükelçi ise 'bu anlattıklarınıza inanamıyorum. böyle bir şey mümkün değil. duyulmuş şey değil' diyordu."   
abd başkanı'na yoğun baskı ve tehdit
ortaya çıkan yeni dokümanlar, israil’in, saldırı nedeniyle tepkili olan abd başkanı lyndon johnson’a, olumsuz tavrını değiştirmemesi halinde ‘antisemitist’ yaftası yapıştırarak, siyasi kariyerini bitirmekle tehdit ettiğini ortaya koyuyor.
saldırının aslında ‘kaza olmayabileceği’ haberini ‘üst düzey amerikalı yetkililere’ dayandırarak ilk yazan newsweek dergisi oldu.
al jazeera’ye konuşan, dönemin abd dışişleri bakanlığı istihbarat ve araştırma bürosu direktörü tom hughes, newsweek’e bilgileri sızdıran ‘üst düzey yetkilinin’ bizzat başkan johnson olduğunu ve bu sızdırmayı öğrenen israil’in nasıl harekete geçtiğini şu sözlerle anlatıyor:
"newsweek'e bilgi sızdıranın bizzat johnson olduğu kısa sürede duyuldu. bu durum israil büyükelçiliği'ni ve yahudi kuruluşlarındaki önde gelen dostlarını telaşlandırdı. olayı ciddi bir sorun olarak addeden israil büyükelçiliği, johnson'ın newsweek'e anlattıklarının antisemitist ve iftira niteliğinde olduğunu açıkladı."
başkan johnson olay nedeniyle israil’e tepkiliydi, israil bu tepkiyi dindirmek ve başkan’ı yeniden israil yanlısı pozisyona döndürmek için bir hukukçular ve danışmanlar ordusunu devreye soktu. bu avukatlar ve danışmanlar arasında johnson’a çok yakın olan isimler de vardı ve ona yakın bu isimler kritik değerdeki istihbaratın israil’e gitmesinde rol oynadı.
israil’in vietnam kartı
israil, washington üzerindeki kampanyayı daha etkili kılmak için başkan johnson’un ‘siyasi zaaflarından’ biri üzerine odaklandı: abd kamuoyunda vietnam savaşı'na yönelik artan tepkiler.
tom hughes israil'in bu siyaseti nasıl izlediğini şu sözlerle anlatıyor:
"johnson'ı o öngörülebilir, normal, israil yanlısı tutumuna döndürmek için ne yapılabileceğini görmek amacıyla bir kampanya başlatıldı. johnson'ın israil ile ilgili şikayet ettiği hususlardan biri, yahudi kuruluşlarının ve yahudi toplumu liderlerinin birçoğunun, vietnam konusunda kendisine muhalefet etmeleriydi. bu kesimler uss liberty krizi ilerledikçe bir anda vietnam konusunda daha da sessizleştiler. dolayısıyla başkan israil konusunda ılımlı davrandı çünkü bunun kendi lehine bir geri çekilme olduğunu biliyordu." 
israil’in abd’yi sessizleştirmeye yönelik bir diğer hamlesi de, vietnam’da abd’nin başına dert açan rus yapımı füzeleriyle ilgili sırları washington’a vermesiydi.
ulusal güvenlik teşkilatı'nın eski direktörü amiral bobby ray inman bu olayı "israil ordusuna mensup bir komutan, birkaç helikopterle birlikte kızıldeniz'deki hava füzesi mevzilerine gitti. buraları ele geçirmekle kalmayıp; fırlatma rampaları, füzeler, bakım kılavuzları v.s. herşeyi aldı. ardından amerikan büyükelçiliği'ne, ataşe'ye gidip, 'sanırım elimde ilginizi çekebilecek bir şeyler var' dedi. zira bunlar, kuzey vietnam üzerindeki uçaklarımızın her gün karşı karşıya kaldığı füzelerdi ve bunlara karşı tedbir almak büyük bir sorundu." 
johnson’un israil’e yönelik yumuşayan tavrı, geminin vurulmasıyla ilgili abd’nin yaptırdığı inceleme sonucunda kendisini hemen gösterdi. rapor sadece 20 günde hazırlandı, kilit öneme sahip tüm kanıtlar yok sayıldı, hiçbir israilli sorgulanmadı; aksine hepsi nihayetinde ‘aklandı’. israil hükümetinin raporu da tüm olayın bir dizi hatadan gerçekleştiği ve suçlanacak kimse olmadığı yönündeydi.
ray inman bu durumu "olayı sümen altı etme kararının bilinçli olarak verildiğini düşünüyorum. bence amerikan hükümeti, israil'in dilediği özrü kabul ederken, olayın gerekçesi olarak sunulan açıklamayı reddetme, fakat diğer yandan işi de daha fazla zorlamama kararı almıştı" sözleriyle anlatıyor.
gemideki tüm hasar gizleniyor
bu sırada ağır şekilde hasar gören liberty gemisi geniş kapsamlı tadilat için malta’ya çekildi. altı hafta boyunca yaklaşık 300 maltalı işçi gece gündüz gemideki mermi izleri ve açılan delikleri kapatmak için çalıştı. torpido saldırısında açılan büyük çaptaki delik dahi kapatıldı. tadilat işlemi bittikten sonra gemi abd’ye götürüldü ve bu haliyle medyanın karşısına çıkarıldı.
uss liberty mürettebatı lloyd painter o anı şu sözlerle anlatıyor:
"gemiye sanki hiçbir şey olmamış gibi görünüyordu. bu da basının başımıza gelenleri önemsiz gibi gösterebilmesi açısından harika bir kozdu.
gemiden çıkarılan 168 çantadan oluşan vücut parçaları ve parçalanmış ekipman yok edildi.
ertesi yıl abd’nin israil’e yaptığı yardım dört katına çıkarıldı ve başkan johnson israil ile abd’nin karşılıklı istihbarat paylaşımını öngören, bugün de hâlâ yürürlükte olan stone ruby anlaşması'nı imzaladı.
saldırıdan sonra 47 yıl boyunca ne demokrat, ne de cumhuriyetçi, hiçbir abd yönetimi uss liberty gemisinin neden vurulduğu konusuyla yakından ilgilenmedi.
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;