Gazze

İsrail çocukları hedef aldı

İsrail bu kez Gazze sahilinde oyun oynayan çocukları hedef aldı. Savaş gemisinden fırlatılan füzelere hedef olan dört çocuk hayatını kaybetti. 10 gündür devam eden saldırılarda ölenlerin sayısı 200'ü geçti.

Konular: Ortadoğu, Gazze

israil gemisinden atılan bombalar, gazze kıyısında, gazetecilerin bulunduğu bir otelin hemen yakınlarına düştü.

sahilde oyun oynayan dört çocuk hayatını kaybetti. 

gazze'de basın toplantısı düzenleyen hamas sözcüsü sami ebu zuhri, birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon'a seslenerek, filistinli çocukların israil tarafından öldürülmesi ile ilgili ne düşündüğünü merak ettiğini söyledi. ebu zuhri, "sayın ban ki-moon, sahilde oyun oynayan çocukların öldürülmesi savaş suçu değil midir?" diye sordu. 

ebu zuhri, 10 gündür devam eden israil saldırılarında 43 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. 

ebu zuhri arap ülkelerine de tepki gösterdi. arap ülkelerini sessiz kalmakla suçlayan ebu zuhri, “bugün arap dünyasının israil’in katliamlarına karşı takındığı sessiz tavrı tarih kara sayfalara yazacak. mukaddes bir toprak çiğneniyor. kardeşleriniz öldürülüyor. sizlerse sessiz kalıyorsunuz" dedi. 

israil ordusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti. açıklamada saldırıda sivillerin ölümünün hedeflenmediği ve sivil ölümlerinin 'trajik' olduğu belirtildi.

israil başbakanı binyamin netanyahu, filistin'deki silahlı grupların sivillerin yoğun olduğu bölgelerden kendilerine saldırı düzenlediğini ve bunun sivilleri tehdit altında bıraktığını söyledi.

obama 'ateşkes' dedi

abd başkanı barack obama, gazze'deki durum hakkında “bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmasına yönelik çabaları desteklemek için tüm diplomatik kaynaklarımızı ve ilişkilerimizi kullanacağız" dedi.

israil'in roket saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı olduğunu söyleyen obama şöyle konuştu:

“maalesef hamas sivillere roket atmaya devam etti ve dolayısıyla çatışmayı uzattı. dünyadaki hiçbir ülkenin her gün roket atışları altında yaşaması beklenemez. amerikalıların, üretiminde israil'e yardım ettiği demir kubbe sisteminin çok sayıda israilli'nin yaşamını kurtarmasından gurur duydum. ancak son iki hafta içinde, şiddetten, özellikle de gazze'de iki ateş arasında kalan erkek, kadın ve çocuk çok sayıda masum sivilin ölümü ve yaralanmasından hepimizin kalbi kırık.”

ab’den orantı vurgusu

ab devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirvenin gazze’ye ilişkin sonuç bildirisinde, “ab, gazze’den israil’e roket atılmasını ve sivillerin ayrım yapmaksızın hedef alınmasını kınar” ifadesi kullanıldı.

israil’in bu tür saldırılara karşı kendini koruma hakkının bulunduğu belirtilerek, “bunu yaparken orantılı şekilde hareket etmeli ve her zaman için sivillerin korunmasını güvence altına almalı” denildi.

ölü sayısı 200'ü geçti

hamas sözcüsü ebu zuhri, gazze'de ölü sayısının 213'e yükseldiğini, yaralı sayısının da 1530 olduğunu söyledi.

yaralıların büyük kısmını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

israil hükümeti dün ilan ettiği ateşkesin ardından gazze'ye yönelik saldırılara yeniden başladığını duyurmuştu.

israil ordusu gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, hamas milletvekili ismail el-eşkar'ın ve hamas siyasi büro üyesi mahmud ez-zehhar'ın evlerini vurdu. iki ev de tamamen yıkıldı. bu saldırılarda ölen ve yaralanan olmadı.

ayrıca gazze şeridi'nde bulunan filistin hükümeti içişleri bakanlığı binası da bombalandı. bina tamamen yıkıldı.

israil'de ilk kayıp

hamas'ın askeri kanadı kassam tugayları da saldırılara israil'in aşdod ve aşkelon kentlerine iki füze fırlatarak karşılık verdi.

israilli güvenlik yetkilileri gazze'den erez sınır kapısı'na fırlatılan füze nedeniyle bir israilli sivilin öldüğünü duyurdu. roket saldırılarında israil ilk kaybını vermiş oldu.

hayatını kaybeden israilli için tel abyad kentinde cenaze töreni düzenlendi.

ateşkes önerisine ret

islami cihad hareketi'nin ardından hamas da ateşkes önerisini kabul etmediklerini resmi olarak mısırlı yetkililere iletti.

islami cihad hareketi mısır'ın ateş önerisini kabul etmediklerini dün resmi olarak mısırlı yetkililere iletmişti. islami cihad hareketi ateşkes önerisinin gazzelilere bir şey kazandırmayacağını duyurdu.

mısır'ın gazze şeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduğu ateşkes önerisi dün sabah saatlerinde israil kabinesi tarafından onaylandı. mısır, israil ve hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda bulunuyordu.

filistin devlet başkanı mahmud abbas da mısır'ın ateşkes girişimini desteklediğini açıkladı.

kahire yönetiminin önerdiği ateşkes karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. ateşkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor. hamas ise israil'in gazze'ye saldırmaması, batı şeria'da filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, israil'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukluları serbest bırakması ve gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

'düşmanla savaşımız şiddetlenecek'

hamas'ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları, "medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. fakat teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. tugay "düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.

al jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra izzeddin kassam tugayları'nın nakab'ın batısı ve aşkelon'a üç füze fırlattığını söyledi. kassam tugayları, aşdod'a sekiz grad füzesi attığını açıkladı.

hamas sözcüsü fevzi barhum, "kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen barhum, "direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

mursi krizi sonlandırmıştı

kasım 2012'de gazze'de 167 filistinlinin öldüğü savunma sütunu operasyonu'nunda israil fosforlu gaz kullanmıştı. hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi’nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüştü.

yaşanan kriz dönemin mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin arabuluculuğunda çözüme kavuşmuştu. mursi'nin ateşkes için yürüttüğü diplomasi türkiye'nin de desteğini almıştı.

kaynak: al jazeera, aa, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;