İsrail - Filistin sorunu

İsrail engelliler derneğini vurdu

İsrail’in Gazze'deki engelliler cemiyetine düzenlediği saldırıda iki kişi hayatını kaybetti, eski Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Heniye’nin yeğeni de hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu
İsrail'in Gazze'ye saldırıları aralıksız devam ediyor. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

gazze’nin kuzeyindeki beyt lahya’da israil’in engelliler cemiyeti’ni hedef alması sonucu iki kişi yaşamını yitirdi.

israil’in gazze’nin batısındaki tuffah mahallesi’ndeki saldırıda üç, cibalya mülteci kampındaki saldırıda ise beş filistinli öldü.

gazze’nin kuzeyindeki şeyh rıdvan mahallesi’ne yönelik israil saldırısında beş kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.

hamas’ın liderlerinden ve gazze’deki eski hamas hükümetinin başbakanı ismail heniye’nin kız kardeşinin bir çocuğu da israil saldırısında öldü.

israil savaş uçakları ayrıca han yunus kentindeki ulusal islam bankası'nın merkezine saldırdı. saldırının ardından binada yangın çıktı. bina tamamen yanarken, çevredeki bazı evlerde de ciddi hasar meydana geldi.

israil’in bombardımanı gazze’nin şecaiyye bölgesinde de büyük bir yangına neden oldu.

filistinli grupların füzeleri devam etti.

al jazeera muhabiri, kassam tugaylarının, telaviv’deki ben gurion havaalanı'na m75 füzesiyle saldırdığını söyledi.

kassam tugayları, israil nükleer tesisinin bulunan dimona kentine üç roket fırlattığını duyurdu.

gazze’den fırlatılan roketler netivot bölgesinde üç israillinin yaralanmasına neden oldu.

islami cihad hareketi’nin askeri kolu kudüs tugayları, israil’in aşdod ve lahiş bölgelerini grad füzeleriyle vurdu.

cuma akşamı geç saatlerde israil’in gazze’nin merkezindeki deyr belah bölgesini bombalaması sonucu ‘gazzeelan’ haber sitesi yetkilisi muhammed ahmed semiri öldü.

israil savunma bakanı'nın açıklamaları

israil hava kuvvetleri komutanı, hava kuvvetlerinin saldırının amaçlarını yerine getirebileceğini ve kara harekatına gerek olmadığını söyledi.

israil savunma bakanı moşe yalon, uzun bir savaşa hazırlandıklarını ve ordunun gereken planları yaptığını bildirdi.

yedioth ahronoth gazetesi'nin internet sayfasındaki habere göre, tel aviv'deki güvenlik toplantısının ardından açıklama yapan yalon, ‘uzun sürecek savaş günlerine hazırlık yapıyoruz. atacağımız adımları güçlendirmeye devam edeceğiz’ dedi.

israil'in güneyindeki bölge sakinleri için güvenlik ve sükunet yeniden sağlanana kadar hamas ve gazze'deki diğer grupları vurmaya devam edeceklerini ifade eden yalon, israil ordusunun beş gün boyunca düzenlediği saldırıların, hamas'a büyük zarar verdiğini öne sürdü.

hamas'ın askeri kanadı izzettin kassam tugayları, 11 haziran cuma günü israil'le uzun süreli bir savaşa hazırlandıklarını ve ellerindeki yeni roketlerin menzilinin çok geniş bir bölgeyi kapsadığını açıkladı.

kassam tugayları sözcüsü ebu ubeyde, israil'in savaşın birkaç gün içinde sonlandırılabileceğine dair iddiasına yanıt olarak örgütün kendini uzun vadeli bir savaşa hazırladığını söyledi.

ebu ubeyde, israil’in kendi aldığı kararla başlattığı bu savaşın sonlandırma kararını ise kendisinin veremeyeceğini söyleyerek, hareketin şimdiye kadar elindeki cephanelerin çok az bir kısmını tüketmiş durumda olduğunu vurguladı.

batı şeria'da 12 haziran'da kaybolan üç yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından filistinli genç muhammed ebu hudayr, 2 temmuz'da yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. bölgede gerginliğin tırmanmasıyla israil, pazartesi günü gazze'ye yönelik 'koruyucu hat' adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;