İsrail - Filistin sorunu

İsrail Filistinli çocukları öldürdü

İsrail bombardımanı sonucu Gazze'de bir evde 2 yaşında çocuk ile hamile annesi hayatını kaybetti. Batı Şeria'da ise İsrail askerleri kontrol noktasında 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğu öldürdü.

filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref el kudra, israil'in gazze'nin güneyindeki hamas'ın silahlı kanadı izzeddin el-kassam tugayları'na ait hedefler ile zeytun'a yönelik hava saldırısında nusairat mülteci kampında bir ev, israil uçaklarınca vuruldu.

saldırıda hamile olan nur hassan  ve 2 yaşındaki kızı rahaf hayatını kaybetti. rahaf'ın babası yahya hassan ve erkek kardeşi ise yaralandı. rahaf hassan'ın ölü bedenine babası yahya'nın sarılışı ve ağlaması afp tarafından fotoğraflandı.

12 yaşında çocuk öldürüldü

filistin sağlık bakanlığı, batı şeria'daki olaylar sırasında israil askerleri tarafından 13 yaşındaki ahmed şeriki isimli çocuğun öldürüldüğünü duyurdu. filistin sağlık bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, israil askerleri tarafından ramallah yakınlarında başından vurulan 13 yaşındaki filistinli bir çocuğun, getirildiği hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

bakanlığın açıklamasına göre, nablus ve tulkerm'de yoğunlaşan olaylarda, israil askerleri gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gaz bombası kullandı. nablus'ta 53, tulkerm'de de 20 kişi atılan gerçek mermiyle yaralandı. ramallah'ta da biri gerçek, diğeri plastik mermiyle 2 kişi yaralandı. ramallah'ta başından vurularak yaralanan 13 yaşındaki filistinli çocuk, getirildiği ramallah tıp merkezi'nde hayatını kaybetti. bazı islami referanslı hareketler, sabah saatlerinden cenazenin kaldırılacağı öğle vaktine kadar kepenk kapatma eylemi çağrısı yapmıştı.

"bıçaklı saldırı" gerekçesiyle öldürdüler

kudüs’te de israil güçleri, kimlik kontrolü sırasında arabası durdurulan bir filistinli'yi arabanın içindeyken öldürdü. israilli yetkililer, ismi açıklanmayan filistinli'nin polise bıçakla saldırdığını ancak bıçağın yeleğine isabet etmesi nedeniyle polisin yara almadan kurtulduğunu öne sürdü. görgü tanıkları ise filistinli'nin polislere saldırmadığını savunuyor. bu saldırıyla birlikte, israil güçlerinin kendilerine bıçaklı saldırı olduğunu gerekçe göstererek öldürdükleri filistinli sayısı 4'e yükseldi.

11 günde 26 filistinli ve 4 israilli öldü 

yahudi yerleşimcilerin ağustos başlarında nablus'ta devabişe ailesinin evini kundaklamasıyla başlayan ve mescid-i aksa'ya yönelik saldırılarla devam eden ihlalleri nedeniyle batı şeria, kudüs ve gazze'de israil askerleriyle filistinliler arasında gerginlik yaşanıyor.

bu süreçte resmi sayılara göre toplam 26 filistinli ve 4 israilli öldü. ölen 24 filistinliden 11’i gazze’de hayatını kaybetti.

israil işgali altındaki batı şeria’da ölen filistinlilerin sayısı ise 7 kişi. diğer filistinliler ise israil’de ve kudüs'te öldürüldü. aynı süreçte 4 de israilli öldü. israil'in resmi açıklamasına göre bunların ikisi bıçaklanarak, ikisi ise silahlı saldırıyla öldü.

kaynak: afp, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;