Enerji

"İsrail gazı 2-3 senede Türkiye'de olabilir"

İsrail Enerji Bakanlığı Genel Direktörü Shaul Meridor "Türkiye'ye boru hattı İsrail için uygun bir ihracat alanı. 2 veya 3 senede İsrail gazı Türkiye'de olabilir" dedi.

atlantik konseyi istanbul zirvesi'nde açıklama yapan israil enerji, altyapı ve su kaynakları bakanlığı genel direktörü shaul meridor "türkiye'ye boru hattı israil için uygun bir ihracat alanı. 2 veya 3 senede israil gazı türkiye'de olabilir" dedi.israil dışişleri bakanlığı enerji özel temsilcisi ron adam da zirveye katılan isimler arasında.

meridor, atlantik konseyi istanbul zirvesi 2017'nin "doğu akdeniz'de enerji işbirliğini ve ticaretini güçlendirmek" oturumunda yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda israil’in büyük miktarlarda doğalgaz keşfettiğini ve bugün buna uygun olarak oluşturdukları bir ihracat politikaları bulunduğunu anlattı.

türkiye rotası, doğu rotası ve mısır’daki lng terminallerinin israil’in değerlendirdiği üç seçenek arasında yer aldığını vurgulayan meridor, “israil bugün 3 seçenekten ikisine doğalgaz verebilecek imkanda ve daha da keşfedilmemiş gazımız var.” ifadesini kullandı.

meridor, bu üç seçeneğin kıyaslayıcı değil, tamamlayıcı olduğunu ifade ederek, “türkiye'ye boru hattı israil için uygun bir ihracat alanı. iki veya üç senede israil gazı türkiye'de olabilir. bu türkiye’nin iç piyasası için ama aynı zamanda türkiye’ye olduğu gibi yakın ülkelere de yardımcı olabilir.” diye konuştu.

avrupa birliği’nin (ab) de projeyle ilgilendiğini ve doğalgaz çeşitlendirmesine ihtiyaç duyduğunu belirten meridor, “ay başında italya, yunanistan, güney kıbrıs ve ab’den yetkililer israil’e ziyarette bulundu. burada hemen yarın için olmasa da 8 sene sonrası için büyük bir potansiyel var. bu fırsatları karşılıklı incelemek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"doğu akdeniz ve irak gazı türkiye için bir seçenek"

enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı müsteşar yardımcısı alparslan bayraktar da bakan berat albayrak'ın türkiye'nin enerji politikasını açıkladığını ve bu politikanın üç önemli ayağının tedarik güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olduğunu anımsattı. 

bayraktar, bu enerji politikasının amacının türkiye açısından büyüyen talebi karşılayabilmek ve ithalat bağımlığını azaltmak olduğuna işaret ederek, lng, yüzer lng santrali ve yer altı depolama tesisleri olmak üzere gaz altyapısına yoğun bir şekilde yatırım istediklerini aktardı.

aynı şekilde nükleer enerjinin de türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren bayraktar, hem kaynakların hem de ülkelerin çeşitlendirilmesi gerektiğini, bu kapsamda da doğu akdeniz gazının çok güzel bir opsiyon olabileceğini söyledi.

bayraktar, tedarik ülkelerini çeşitlendirerek rekabetçi bir piyasanın oluşturulabileceğini ve türkiye'nin bir projeye destek olabilmesi için söz konusu projenin kazan-kazan esasına dayanması, tedarik güvenliğini sağlaması ve bölgesel huzura katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

bu kapsamda, uzun dönemli enerji iş birliği istediklerini ve bunun için de bir denge tutturulması gerektiğini vurgulayan bayraktar, "bunun için son birkaç aydır israil'den potansiyel ithalatı düşünüyoruz." ifadesini kullandı. 

"işin ticari tarafı en önemlisi"

bayraktar, türkiye'de gaz talebinin büyümesinin fiyatlara ve rekabetçiliğe bağlı olduğunu ama türkiye'nin çeşitli önlemlerle doğalgaz talebini düşürmeye çalıştığını da aktardı.

türkiye'nin elektrikte son 10 yılda yaşadığı dönüşümü bir şekilde gaz piyasasında da yaşayacağını belirten bayraktar, "türkiye'nin gaz kontratlarına bakıldığında yeniden bir müzakere noktasındayız. bu konuda türkiye'yi de bir aşamaya getirme konumundayız. yeni gaz kaynakları için yer var ama bu sadece talebin artışıyla ilgili bir durum değil. talep çok hızlı artmasa bile, kontrat yapılarına bakıldığında doğu akdeniz ve irak gazının türkiye için bir seçenek olma imkanı var ama bu durumlar talepten daha çok rekabetçiliğe bağlı. burada işin ticari tarafı ve ihtiyaç en önemlisi." diye konuştu.

bayraktar, ayrıca küresel gaz piyasasının da değiştiğine, daha kısa vadeli veya alternatif şekillerde kontrat şekillerinin ortaya çıktığına dikkati çekti. tüm bu gelişmeleri anlayarak ortak bir nokta bulunabileceğini ve piyasanın ihtiyaçlarına cevap verilebileceğini belirten bayraktar, oyunun sürekli değiştiğini ve yeni gelişmelerin de gelecekteki tabloyu kesinlikle etkileyeceğini sözlerine ekledi.

8. atlantik konseyi toplantısı

abd merkezli düşünce kuruluşu atlantik konseyi, bu yıl sekizincisi düzenlenenen zirveyi 27-28 nisan tarihlerinde istanbul'da, 'çalkantılı bölgede transatlantik uzlaşmayı güçlendirmek’ temasıyla düzenliyor. enerjide kritik konuların ele alınacağı zirvede, jeopolitik gelişmeler, güvenlik, ekonomik büyüme ve ticaret gibi konuların yanı sıra enerji jeopolitiği, enerji güvenliği ve kritik altyapı konularının değerlendirileceği oturumlar yapılıyor.

toplantının katılımcıları şu şekilde;

enerji ve tabii kaynaklar bakanı berat albayrak, katar enerji ve endüstri bakanı mohammed bin saleh al-sada, birleşik arap emirlikleri enerji bakanlığı müsteşarı matar al neyadi, israil enerji, altyapı ve su kaynakları bakanlığı genel direktörü shaul meridor, israil dışişleri bakanlığı enerji özel temsilcisi ron adam, abd dışişleri bakanlığı uluslararası enerji işleri özel temsilci ve koordinatör vekili mary warlick, eski abd dışişleri bakanlığı enerji işleri özel temsilcisi amos hochstein, belarus enerji bakan yardımcısı vadim zakrevsky ve eski ürdün enerji ve tabii kaynaklar bakanı malek kabariti.

zirveye, ayrıca ingiliz petrol şirketi bp, birleşik arap emirlikleri merkezli dana gas, israil merkezli delek drilling, abd'li noble energy ve cheniere, ukraynalı naftogaz ve hollanda merkezli ewt gibi uluslararası enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileri de katılıyor.

katılımcılar, küresel ve bölgesel enerji görünümü, enerji yönetiminin geleceği, doğu akdeniz'de bölgesel iş birliği ve ticareti güçlendirmek, avrupa doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek, bölgesel ve kıtalararası enerji piyasası bağlantıları, türkiye ve sürdürülebilir enerjinin genişlemesi ve güney gaz koridoru gibi çeşitli başlıklarda düzenlenecek oturumlarda, küresel enerji gündeminini etkileyen konuları ele alacak.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;