Gazze

İsrail Gazze gemisine müdahale etti

İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne ulaşmak için denize açılan Zeytuna adlı yardım teknesi Gazze'ye 35 mil uzaklıktayken İsrail gemiye müdahale etti. Aktivistler, sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Havalimanı'na götürüldü. Tekne de Aşdot Limanı'ndaki donanma üssünde.

dünyanın çeşitli ülkelerinden 30 kadın aktivisti taşıyan zeytuna teknesi, geçen hafta italya kıyılarından denize açılmıştı. çarşamba akşam saatlerinde israil'in tekneye müdahalesi geldi. tekne, gazze'ye 35 mil uzaklıktayken israil gemiye müdahale etti.

israil'in kanal 2 televizyonu da konuyla ilgili haberinde, israil donanmasının zeytuna gemisine gazze'den 80 mil açıkta müdahale ettiğini duyurdu. 

zeytuna’nın aktivistleri sorgularının ardından sınır dışı edilmek üzere ben gurion havalimanı'na götürüldü.

israil ayrıca al jazeera ekibinin ekipmanlarına ve baskın kayıtlarına el koydu.

israil deniz kuvvetlerine bağlı askeri botlar tekneyi aşdot limanı'ndaki donanma üssüne götürdü.

efsanevi ingiliz rock grubunun kurucusu roger waters, twitter hesabından pink floyd adına tepki gösterdi. waters, "pink floyd, gazze filosu’nun yanında. tamamıyla kadınlardan oluşan ekibin, uluslararası sularda yasadışı bir şekilde yakalanarak alıkonmalarından dolayı çok üzgünüz" ifadesini kullandı.

'tüm ihtimallere ve zorluklara hazırız'

aktivistlerin, olası bir müdahale sonrası yayına girmesi için hazırladıkları video da paylaşıldı.

israil’in gazze’ye yönelik ablukasını barışçıl yollarla kırmak istediklerinin altını çizen kadın aktivistler, israil’in olası provokatif tavrına karşı hiçbir şekilde şiddete başvurmayacaklarını belirtiyor ve tüm zorlukları ve ihtimalleri göz önünde bulundurduklarını ifade ediyor.

tekne kaptanı, abd ordusunda eski asker ann wright, yolculuk sırasında karşılaştıkları zorlukların gazze’deki halkın acılarıyla kıyas edilemez olduğunu söyledi. vatandaşı olduğu abd’nin israil’e yaptığı askeri yardımlardan dolayı gazze ablukasında da sorumluluk taşıdığını ifade etti.

israil 2006'dan beri gazze'yi abluka altında tutuyor. daha önce ablukayı kırmaya çalışan 3 özgürlük filosunu engellemişti.

israil’in türk aktivistleri taşıyan mavi marmara gemisine yönelik saldırısında 10 kişi hayatını kaybetmişti. bu olaydan sonra krize giren ankara-tel aviv ilişkileri iki ülke arasında imzalanan normalleşme anlaşmasıyla son bulmuştu.

14 milletten 15 kadın aktivist, 15 eylül'de israil ablukası altındaki gazze'ye yardım götürmek üzere ispanya'nın barcelona kentinden yola çıkmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;